Wie dumpte deze schildpad?

Donderdag 10 mei 2018

Door Daniel van Harmelen

Een vijver in de wijk Sluisoord heeft een bijzondere bezoeker erbij: een roodwangschildpad. Het is onbekend wie het dier gedumpt heeft. Want dat het beestje gedumpt is, is vrijwel zeker: de schildpad had anders de Atlantische Oceaan over moeten zwemmen.

In de buurt is de schildpad inmiddels beroemd. Vanaf een brug over het water is het dier goed te zien terwijl die aan het zonnebaden is. Het gebeurt vaker dat schildpadden uitgezet worden in de natuur. Dat is alleen strikt verboden: de roodwangschildpad komt normaal voor in Mexico en het zuiden van de VS. Uitheemse soorten kunnen een bedreiging vormen voor de Nederlandse natuur. Een voorbeeld daarvan zijn de rivierkreeftjes die langzaamaan overal in Nederland verschijnen.

Dierenbescherming

Volgens de dierenbescherming is er nog geen reden om in actie te komen. ,,Als de schildpad niet gewond is, dan kan die prima overleven”, meldt een woordvoerder. Daarnaast is het geen bedreiging voor de omgeving. Ook kan het niet voortplanten. ,,Eieren van de roodwangschildpad moeten 80 dagen in de volle zon liggen.” Oftewel: een kansloze missie in Nederland.

De schildpaddenopvang in Harkema waarschuwt mensen die zo’n diertje willen vangen wel voor de gevaren: schildpadden zijn dragers van salmonella en de Ziekte van Weil. Daarnaast kan het nogal een operatie zijn om een schildpad uit het water te vangen. ,,Als ze over een weg lopen is dat makkelijk zat, maar eenmaal in het water zit je in hun terrein.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!