Wij hebben steeds minder vaak seks. Hoe krijgen we de passie weer terug?

Zaterdag 15 januari 2022

Door Saskia Paulissen

Kim (36) en Dennis (37), getrouwd, twee kinderen (8 en 6)*

Mijn man en ik hebben een druk leven. Allebei een baan gecombineerd met de zorg voor de kinderen. Twee keer per week sporten we en soms eten we met vrienden. We hebben het goed samen maar helaas hebben we wel steeds minder vaak seks. Vroeger deden we het zeker drie keer per week, maar tegenwoordig mogen we al blij zijn met een keer per maand. Overdag hebben we weinig gelegenheid en als we ’s avonds in bed liggen zijn we vaak te moe. De liefde is er zeker nog. Daar ligt het niet aan, maar ik zou zo graag weer de passie van vroeger tussen ons ervaren.

Laat ik beginnen met het feit dat het binnen relaties heel normaal is dat er periodes zijn waarin seks wat minder hoog op het prioriteitenlijstje staat. Vooral in de spitsuurfase, die jij hierboven beschrijft, komen stellen weinig aan elkaar toe. Dat hoeft geen reden voor paniek te zijn. Maak het niet te groot maar accepteer dat het door de omstandigheden nu even wat minder is.

Zin krijgen, is zin maken

Dat wil niet zeggen dat je lijdzaam moet afwachten totdat jullie vanzelf zin krijgen in seks want dan vrees ik dat je lang kunt wachten. De mythe bestaat nog steeds dat geilheid spontaan opkomt en het startsein is voor seks. Maar helaas, het is eerder andersom. Het start vaak met een verlangen naar elkaar, je begint wat te knuffelen en te kussen, daardoor groeit de opwinding en dat kan uitmonden in seks. Dus willen jullie meer zin krijgen in seks, dan betekent dat in veel gevallen gewoon beginnen.

Seksuele gas- en rempedaal

Dan nog even een stukje seksuele neurologie. In haar boek ‘Kom als jezelf’ beschrijft Emily Nagoski het dubbele controlesysteem in je brein. Klinkt niet echt sexy maar kan wel voor goede seks zorgen. Hoe werkt het? In je brein heb je een seksueel gaspedaal en een seksuele rem. Het gaspedaal is dat wat je opwindt: een geur, muziek, een filmscene, chocola, een kusje in je nek of een fantasie. De rem wordt getriggerd door zaken die jouw opwinding afremmen. Denk aan een to-do-list in je hoofd, stress op het werk, kinderen die de slaapkamer binnen kunnen vallen. Nagoski’s advies is: onderzoek wat jouw gaspedaal activeert en doe daar meer van. Bekijk wat jou afremt en probeer dat weg te nemen.

Een knuffel is dichtbij

Tot slot: seks is de lijm van een liefdesrelatie. Een goede vrijpartij geeft energie en zorgt voor verbinding. Dus het is wel belangrijk om aandacht voor jullie seksuele relatie te blijven hebben. Praat erover. Wat je opwindt, wat je fijn vindt, wat je zorgen en angsten zijn. Plan het in! Dinsdagavond gaan wij seks hebben. Verheug je erop. Stuur appjes. Raak elkaar in het voorbijgaan even aan. Een steelse blik over tafel.  En als je echt te moe bent voor seks, zoek dan de intimiteit op met een knuffel, een kus, lepeltje lepeltje. Ook dan komt oxytocine vrij. Dit knuffelhormoon zorgt ervoor dat je je verbonden blijft voelen met elkaar. Het houdt de liefde levend wat weer een opmaat kán zijn naar een heerlijk potje seks.

* echte namen bekend bij redactie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Vraag 't Saskia
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!