Wijkagent vraagt bewoners om hulp

Vrijdag 22 april 2011

Door Ingeborg

Machiel van de Ven, wijkagent van de Apeldoornse wijken Driehuizen, Brinkhorst en Waterloo, gaat ondermeer via twitter zijn wijkbewoners vragen aan te geven waar hij de komende tijd met name zijn tijd in moet investeren. Via een poll op www.politie-nog.nl kunnen wijkbewoners de komende twee weken aangeven waar zij de meeste overlast van ondervinden. Doel is de inwoners van de wijk meer te betrekken bij het politiewerk en zo samen de veiligheid en leefbaarheid in de wijk te vergroten.

Via een poll op internet, op www.nog.nl/enquete , kunnen inwoners van de wijken Driehuizen, Brinkhorst en Waterloo één onderwerp uit vijf kiezen waar zij de meeste overlast van ondervinden. In de poll zijn vijf veel voorkomende problemen op een rij gezet die in veel wijken spelen, waaronder snelheid in 30-km zones, verkeersgedrag rondom scholen en overlast van jeugd.Nadat mensen die de poll invullen aangegeven hebben van welk onderwerp zij de meeste overlast ondervinden, kunnen zij in meerdere velden meer informatie kwijt over de aard van de overlast. Op welke locaties speelt het probleem volgens de wijkbewoner vooral, op welke tijdstippen, etc.

Hoewel het idee om wijkbewoners te laten meebeslissen over de inzet van de wijkagent niet geheel nieuw is, is het via twitter nog makkelijker gebleken om te organiseren dan voorheen. De wijkagenten in de regio Noord- en Oost-Gelderland experimenteren volop met manieren om hun wijkbewoners meer te betrekken bij het politiewerk. De wijkagenten in Winterswijk laten zich bijvoorbeeld via twitter uitnodigen bij plaatsgenoten thuis op de koffie om met hen te praten over zaken die in de wijk spelen. En Machiel van de Ven is nu de eerste die een internetpoll heeft bedacht en onder de aandacht brengt via twitter.

Twitter is bij uitstek een communicatiemiddel gebleken waarmee wijkagenten makkelijker en intensiever contact kunnen hebben met hun wijkbewoners. En het aantal mensen dat actief is op twitter blijft groeien. Mede om deze reden, en ook dankzij de positieve ervaringen van de twitter-pioniers onder de wijkagenten, gaan langzaam maar zeker steeds meer Apeldoornse wijkagenten twitteren. In navolging van Machiel van de Ven hebben inmiddels in totaal 12 wijkagenten in Apeldoorn het twitteren opgepakt. Wie dit allemaal zijn is te zien op www.politie-nog.nl (klik rechts in beeld op ‘Politie NO-Gelderland op sociale media’).

Na sluiting van de poll zullen alle reacties worden geïnventariseerd en zal duidelijk zijn welk onderwerp Machiel van de Ven de komende tijd, namens zijn wijkbewoners, kan bombarderen tot speerpunt. Niet alleen Machiel van de Ven, maar ook zijn collega’s van het politieteam Noord-West zullen dan extra controles inplannen en uitvoeren op het gekozen thema. De resultaten van deze acties zullen uiteraard worden teruggekoppeld aan de wijk, voornamelijk via twitter.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!