Help de bevolking van Oekraïne

Wijn en spijs avonturiers ontdekken al wandelend culinaire hotspots van Apeldoorn

Dinsdag 27 augustus 2019

Door Marieke Nuijten

Bij het 12.00 uur slaan van de kerkklokken van de Grote kerk, ging afgelopen zondag, 25 augustus de wijnspijs wandeling van start. Die kerkklokken waren althans te horen voor de wandelaars die als startpunt van hun wandeling ‘Restaurant La Niche’ hadden. Naast ,La Niche’ namen er nog 5 Apeldoornse restaurants deel aan de culinaire wandeling tussen 12.00 en 17.00 uur. De prachtige zonnige zondag nodigde wijnliefhebbend wandelaar uit neer te strijken op de terrassen tussen de wandeling door.

Concept

Het concept van de ‘Wijnspijs wandeling‘ is simpel. Voorafgaand aan de wandeling ontvangen de deelnemers middels een app de route van de wandeling op hun mobiele telefoon. Vervolgens wandelen zij in een tijdsbestek van 5 uur van restaurant naar restaurant, waar zij bij ieder restaurant een wijnspijs voorgeschoteld krijgen. Een klein gerechtje welke samen met een glas wijn dé unieke smaakbeleving vormt en daardoor aan de wandelaars een visitekaartje van het restaurant afgeeft. Op een laagdrempelige manier leer je in een middag 5 óf 6 restaurants kennen tegen een schappelijke prijs.

La Niche

Al ruim 7 jaar is ‘La Niche’ in dit voormalige pakhuis en kapsalon gevestigd. In de keuken is het John die zijn gasten met de Frans, Italiaanse in weet te pakken. Aan zijn gerechtjes geeft hij een bijzondere twist mee door er ook wat Oosterse invloeden aan te geven. En dat proeven de wandelaars ook deze zondag. Zij worden verrast met een wijnspijs combinatie die doorgaans niet op de menukaart is terug te vinden. Op het bord siert een gerechtje van eendenborst met een kroepoekje en paksoi voor de Oosterse twist. De Spaanse rode wijn die door sommelier Edwin geschonken wordt, is heerlijk gekoeld, wat perfect samengaat met de temperatuur deze middag. ‘La Niche’ doet sinds dag 1 mee met de wijnspijs wandeling. Vooral de samenwerking met de andere ondernemers vinden zij erg leuk. Verrassen is wat ze het liefste doen bij ‘La Niche’. Naast dat ze een theatermenu hebben voor de gasten die een voorstelling bezoeken in het tegenover gelegen theater Orpheus, koken ze het liefst op basis van een zogenaamd verrassingsmenu, deze kunnen ze uitbreiden tot maar liefst 18 gangen! 

“John Gales, chef bij ‘La Niche’: Voorafgaand aan de wandeling bespreken we met alle horecaondernemers die deelnemen en de organisatie van wijnspijs wie welk gerechtje maakt. Zo voorkomen we dat onze gasten tweemaal hetzelfde voorgeschoteld krijgen en blijven we ze dus verrassen.”

Brasserie Martins

Volle bak rond lunchtijd op het zonovergoten terras van ‘Brasserie Martins’. Het is een vrolijke mix van reguliere gasten en wijnspijs wandelaars. De toestroom van gasten blijft komen maar geen van de gasten wordt teleurgesteld met een plekje binnen, want ‘Brasserie Martins’ heeft een sfeervolle binnentuin. Gastheer Ton begeleid zijn gezelschap naar tafel, kletst er vrolijk op los en niet veel later verrast hij zijn gezelschap met de tweede Spaanse wijn van de dag, een mooi vol glas ‘Petit Siós’. Voor het team van ‘Martins’ altijd een sport om vanuit de ruim 50 open wijnen van de kaart de juiste match te maken met het gerecht. Ton verteld met trots dat deze 50 wijnen met de seizoenen mee veranderen en plaatsmaken voor vernieuwing op de kaart. Wijnspeciaalzaak ‘Henri Bloem’ en ‘One & Only Wine’zijn de vaste leveranciers van Martins, waar het team vooraf alle wijnen komt voorproeven en selecteren. Maar niet alleen op het gebied van wijnen weet ‘Martins’ hoge ogen te gooien. De combinatie die de wijn weet te maken met de tonijn filet en citroenrisotto is een succesnummer!

“Janneke Klaassens, 38 jaar: Alle restaurants hebben zeer royale porties geserveerd en goed hun best gedaan.”

Heerlijk Lokaal

Na een korte wandeling worden de wandelaars aangenaam verrast door deze voor velen onontdekte parel van Apeldoorn. In de 3,5 jaar dat dit restaurant geopend is hebben ze zich weten te ontpoppen tot dé hotspot van Apeldoorn. Met open armen worden de gasten onthaald aan de tot in de puntjes gedekte tafels. Verse bloemen, wit linnen, glaswerk, kussens op de bankjes… Dat ze het hier begrepen hebben is wel duidelijk. Het feel good gevoel zetten ze in lijn door, door het serveren van een ceviche gegaarde zalm met mierikswortel en komkommerbloemen en olijfkruid uit eigen tuin. De moestuin is het oogappeltje van ‘Heerlijk Lokaal’ en een feestje voor zowel de keukenbrigade als de smaakpapillen van de gast. De bloemige Franse wijn die er geschonken wordt, is een vette ‘Chalet Chardonnay Réserve’. Er is oog voor detail en aandacht voor de gast, zo valt het de wandelaars op. Een andere groep wandelaars besluit aan het einde van de dag nog even een afzakkertje te nemen bij ‘Heerlijk Lokaal’ na de goede ervaring eerder die middag. En dat blijft niet onopgemerkt bij het team. Als dank voor de terugkomst komt de chef aangelopen met huisgemaakt oreoparfait.

“Timo Aarden, 45: Wat tof om aan het einde van de dag  verrast te worden met zo’n heerlijk dessert. Mijn verwachtingen hebben ze hier zeker overtroffen!”
“Ruth Bosch, 41 jaar: Ik ben vandaag jarig en dat heeft de dame uit Henny, de bediening opgevangen. Ze trakteerde mij op een glas rode wijn, wat een feestje hier!”

Klein Berlijn

„Neem maar vast een slokje van jullie Spaanse ‘La Purísima’ Monastrell. Zo kunnen jullie straks als het gerecht op tafel staat nóg beter de wijnspijs beleven. Wat jullie gaan proeven zijn de smaken van bramen, kersen en een snufje peper.” Zo tipt gastvrouw Tessa de wandelaars die plaatsnemen op het fijne terras bij ‘Klein Berlijn’. Een tip die de wandelaars ter harte nemen. Niet veel later serveert Emiel de door chef Arnoud bereide kalfswang met biet en boekweit. En voor die bereiding hebben ze de tijd genomen! De kalfswang smelt op de tong. De combinatie met de wijn doet het goed en zorgt voor een tevreden sfeer op het terras en breed grijnzende gezichten. En die sfeer slaat over op het team van ‘Klein Berlijn’. Ook zij zien er tevreden en stralen haast van het terras. Deelnemer Erik Koenders, 55 jaar: „In verband met een zieke zijn we vandaag met één persoon minder. Deze persoon konden we niet meer annuleren op het korte termijn. Bij een paar restaurants begrijpen ze het en schenken ze de wijn en verdelen gerecht van deze persoon onder de overige gasten. Om dit gerechtje zou ik wel willen vechten met mijn tafelgezelschap!”

Wijnbar Evviva

De wandeling vervolgt zich richting het zogenaamde ‘proefstraatje’, waar ‘Wijnbar Evviva’ sinds begin dit jaar het straatbeeld siert. Evviva is een beetje een vreemde eend in de bijt tussen de overige 5 restaurants maar doet zeker niet onder. De culinaire ontdekkingsreiziger wordt visueel geprikkeld door het eigentijdse interieur van de wijnbar, welke een aanwinst is voor de binnenstad. Dat hapje valt goed in de smaak bij de gasten welke zichzelf in de tussentijd verlekkeren aan het interieur en Instagram waardige foto’s schieten van de verlichte letters die het woord WINE vormen boven de bar. De zon schijnt fel op het terras waar het zo zonder parasols niet uit te houden is met deze temperaturen. De meeste wandelaars genieten dan ook binnen van hun wijnspijs beleving, wat absoluut geen straf is! Eigenaresse Marlouk legt uit: „Gezien we geen ‘echte’ keuken hebben serveren wij de wijnspijs gasten vandaag met een lekker warm hapje van garnalen ragout. Wij hebben de plaats opgevuld van een ander restaurant dat helaas onlangs zijn deuren moest sluiten. Voor ons een mooi moment meer zichtbaarheid te creëren.”

De Pastazaak

Voor even wanen de wandelaars zich in Italië. De hartelijke bediening en het zonnetje werken aanstelling bij het creëren van het ultieme vakantiegevoel. Zoals je mag verwachten, schenken en serveren ze de wandelaars hier uitsluitend het lekkerste van Italiaanse bodem. Een glas ‘Le Cecche’ waar de kenner mokka en chocolade tonen in zou kunnen ontdekken en een bord huisgemaakte tagliatelle ‘aglio olio’ en een stukje diamanthaas. Deze middag heeft het restaurant ongeveer 130 wandelaars mogen verwelkomen. Een aantal dat volgens de eigenaar en chef Steffen Hummel nog wel wat omhoog had gemogen.

“Steffen: Door de warmte en de laatste week van de vakantie is de opkomst van overige gasten vandaag beperkt. Hierdoor kan ons team wel de volle aandacht geven aan onze gasten. Het is voor ons de eerste keer dat we meedoen maar een nieuwe deelname sluit ik zeker niet uit”
Op het terras zitten veel wandelaars die ‘De Pastazaak’ vandaag voor het eerst ontdekken. Unaniem zijn ze er over uit dat ‘De Pastazaak’ een nieuw bezoek zeker waard is.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?