Wilde staking station Apeldoorn

Donderdag 9 maart 2023

Door Kevin van Es

Een aparte gewaarwording op het station in Apeldoorn. De bussen van vervoerder EBS komen nog wel aan, maar vertrekken niet meer vanaf het station. Er is gekozen voor een zogeheten ‘wilde staking’ omdat de werknemers en de werkgevers al maanden discussiëren over een nieuw cao. Dit is niet de eerste staking in het openbaar vervoer. Afgelopen februari werd er namelijk ook al gestaakt door medewerkers van RRReis in Apeldoorn.

Reden voor de staking

De werknemers van EBS eisen een hoger salaris en betere werkomstandigheden. Vooral de werkdruk wordt als vrij hoog ervaren. Werknemers en werkgevers komen er onderling niet uit, dus wordt er vanuit de werknemers, en werknemers vakbonden gekozen voor actie.

Onduidelijkheid en irritatie op het station

Door de staking staat het busstation in Apeldoorn vol reizigers die wachten op een bus die, naar alle waarschijnlijkheid, nog even op zich laat wachten. “Ik sta hier nu twintig minuten, ik moet met bus 13 richting Apeldoorn Noord,” aldus een wachtende reiziger. “Ik ben bang dat het lopen wordt,” vervolgt de man. Een andere gestrande reiziger verteld dat het al vroeg druk was op het station: “De aangekondigde stakingen waren al vervelend, maar daar waren we op voorbereid. De actie van vanochtend komt als een verrassing.” Veel reizigers staan bellend en append te wachten in de hoop dat er nog bussen vertrekken. Een reiziger op weg is naar school in Zwolle, miste net zijn bus. Hij legt uit: “Ik had überhaupt niet verwacht dat de bus zou rijden, helaas vertrok de bus een paar minuten voor aangekondigd op de reisapp.” Hij vervolgt zijn reis per spoor.

Reacties online

Ook op social media lopen de reacties uiteen. Zo tweet iemand: “Ach altijd wat met die gasten. Storingen, vertragingen, spookafschrijvingen van je ov kaart en 3 maanden wachten voor het wordt teruggestort. Aan de chauffeurs zal het niet liggen, maar wat een vreselijk prutsbedrijf.” Een ander toont begrip voor de  stakende werknemers: “Wilde staking op station Apeldoorn, bussen stilgezet, naar voor veel mensen, maar OK om eindelijk eens in actie te komen.”

Verwachting

Volgens de website van het EBS rijden staan er nog een aantal actiedagen op de planning. Ook vrijdag 10 maart rijdt een deel van de bussen niet. Verder hebben de werknemers vakbonden, FNV en CNV, haar leden opgeroepen om de komende periode ook te staken op. Deze stakingen gaan in ieder geval, mocht er de komende weken niks veranderen, plaatsvinden op 14, 15, 20, 22, 24, 29, 30 maart en 3, 5 en 7 april.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!