Wilhelminaring nu niet over de ring maar over de ontvanger

Zondag 15 september 2013

Door StrangeArt

Was mijn vorige blog lyrisch over de “verstandskiezen” ring die de beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen kreeg, nu iets meer over Hans zelf. Gelukkig hierbij geholpen door de Volkskrant van afgelopen vrijdag, in de cultuurbijlage een omvangrijke bijdrage over het werk van van Houwelingen en zijn soms onconventionele benadering van de materie.
Beter goed gejat dan slecht geschreven, dus een citaat uit het artikel in de Volkskrant:

Beelden met een noodzaak, want in tegenstelling tot museale kunst zijn kunstwerken op straat per definitie politiek, zegt hij. ‘Als een beeld in een museum staat, koop je een kaartje omdat je het wilt zien. Zet je het op straat, dan vraagt niemand daar om, dan vindt de ene partij dat de andere iets moet denken. Een kunstwerk in de openbare ruimte is daarom per definitie politiek – het is propaganda voor iets, anders stond het er niet. Kunstenaars zouden zich meer moeten bekommeren om de eigenschappen van de openbare ruimte. De opdracht voor een beeld dat op straat komt te staan, is nu eenmaal niet ook de legitimering van dat kunstwerk. ‘Een beeld moet een eigen cultuur kunnen genereren, kunnen omgaan met de tijd en met het meedogenloze contact dat het krijgt met zijn omgeving. Dat is de reden dat ik een opdracht voor een beeld of een monument vrijwel altijd opnieuw formuleer. Als je dat goed doet, kan zo’n opdrachtgever, vaak een overheid denken: verrek, dat is het! Je moet een politicus of een ambtenaar niet toestaan dat hij de kunstenaar uithangt

Ik hou van die man, geen bombastische taal in de zin van “’Als hedendaagse kunst met politieke ambities het idee aanhangt om ‘kritische’ beschrijvingen en analyses van de samenleving te geven, richt het kritisch discours dat aan deze strategieën ten grondslag ligt zich allereerst op de politiek van de representatie” (Zwagerman Volkskrant).

Stelling:
Kunstjargon is de ontaal van de zelfbenoemde expert die niet beseft dat hij met zijn stinkende adem de kunstwerken bezwaddert waar hij zich, opgepompt en dikgemaakt, over uitlaat (Zwagerman,Volkkrant)

De foto: Hans van Houwelingen, de enige bijdrage in dit epistel van mij zelf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!