Winnende woonprojecten als inspiratiebron voor toekomstbestendig wonen in Apeldoorn

Dinsdag 19 juni 2018

Door Wilco Westrik

In het kader van de uitgeschreven prijsvraag Who Cares, gaven 2 winnende woonprojecten onlangs in het ACEC-gebouw aan een 30 tal belangstellenden vanuit diverse organisaties acte de precense. Zij lichtten hun beide winnende projecten toe. Architectuurcentrum Bouwhuis en de Gemeente Apeldoorn sloegen de handen ineen om dit initiatief te laten plaatsvinden.

Vragen als: ‘hoe en op welke manier breng je mensen in beweging om gezamenlijkheid in de eigen woonwijk te creëren?’. Zo werd het project Michi Noeki, ontwikkeld door Tom Bullens en Irene Edzes toegelicht en kreeg de oorspronkelijke Japanse uitspraak ‘het verbinden en verblijven’ alsmede het ‘omgaan met de publieke ruimte en het verblijven in de ruimte’ een gezicht. Voorop stond waar de behoefte van de omwonenden van betrokken wijken lagen. Hoe en op welke manier kunnen mensen elkaar makkelijker ontmoeten en op een wederkerige manier iets voor elkaar betekenen stond centraal tijdens beide presentaties.

Het onderwerp toekomstbestendig wonen is hot en zal hoe dan ook in onze Gemeente Apeldoorn handen en voeten gegeven gaan worden. Maar hoe doe je dat nou in een steeds meer en afnemende sociale samenhang en schaalvergroting? Hoe geef je dat vorm en waar start je? Wat zijn de do’s en dont’s? Wat zijn de lessons to learn behaald uit eerdere projecten in het land? Ook het project Ikigai (reden van bestaan) en toegelicht door Marc Maurer en wat staat voor ‘de reden om uit bed te komen en een doel te hebben’ werd toegelicht.

Er is niet één manier/plan of oplossing voor deze vragen en situaties, zo bleek tijdens de presentaties. Iedere plek vraagt dan ook om een andere aanpak. Samenwerken met de domeinen van zorg en ruimtelijke inrichting lijkt logisch echter is slechts een eerste aanzet tot het komen van en daadwerkelijk nieuw in te richten plek binnen een woonwijk. Zo zullen sociale problemen de drijvende krachten zijn achter al deze toekomstige vernieuwingen. Want een stad die goed is ingericht voor ouderen en kwetsbaren, levert een betere stad op voor iedereen.

Meer weten over beide winnende projecten?
https://prijsvraagwhocares.nl/inzendingen/michi+noeki+verbinden+en+verblijven/
https://prijsvraagwhocares.nl/inzendingen/ikigai+ruimte+maken+en+gezondheid+bouwen/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!