Wintertijd

Maandag 29 oktober 2018

Door Yvonne Schoolderman pseudoniem Yvonne Sonke

Yvonne Schoolderman

Apeldoorn, maandagmorgen acht uur. De herfstvakantie zit er weer op en de eerste scholieren fietsen door de straat. Het belooft een druilerige, grijze dag te worden. Vergeleken met (ruim) een week geleden is de temperatuur flink gedaald. Zonder jas fietsen is eigenlijk geen optie meer en zelfs een zomerjas lijkt nu niet warm genoeg.
De hele dag blijft het opvallend stil buiten. Zouden sommige scholen er nog een dagje aan vast hebben geplakt? Of zijn de kinderen naar school en genieten ouders, maar ook alleenstaande, ouderen en meer van een extra dagje vrij?

De klok is een uur verzet, in verband met de wintertijd. Lang over gediscussieerd in de media, maar dit jaar verandert er nog helemaal niets. Daardoor is het ineens een uur vroeger donker. Bijna ongemerkt zijn de dagen met zonlicht sowieso al korter geworden. Het druilerige, grijze weer helpt ook niet echt mee.

Toch biedt de komende periode ook veel positiefs: er is wat meer tijd om lekker te ‘cocoonen’. Dicht bij de kachel kruipen, met een goed boek (ja: die bestaan nog!) en warme chocomelk. ’s Avonds af en toe een bezoekje brengen aan het theater, de bioscoop of een potje poolen of gamen in de nieuwe gamehal, al dan niet gecombineerd met hapje eten buiten de deur. Apeldoorn heeft de komende weken/maanden genoeg te bieden op Cultureel gebied. Gecombineerd met verjaardagen en bezoekjes in kennissen en/of familiekring, vult dat zo ieders agenda’s.
Of toch lekker thuis blijven, met goede muziek of een paar uurtjes Netflixen, wat lekkers bij de koffie en een zelfgemaakt stamppotje. Vergeet dan niet om ook regelmatig te bewegen. Dan bedoel ik iets meer dan van de keuken naar de bank lopen: lekker naar buiten, warm aangekleed, een eindje wandelen of hardlopen. Of bootcampen, iets wat de laatste jaren steeds vaker wordt gedaan. In het Mheenpark is er nu een ‘obstacle parcours’, waar steeds vaker en fanatieker gebruik van gemaakt wordt. Kun je dus gewoon gratis(…) zelf of met een groep, ook op een druilerige dag, sportief bezig zijn. In je eigen tempo, op een moment dat het jou schikt.

Heb wel een verzoek aan u allen: kijk ook eens om u heen, naar de mensen buiten uw familie-en vriendenkring. Mensen die misschien wel vlak naast u wonen of in ieder geval in de buurt.
Er zijn veel meer mensen dan je zou verwachten, die (ongewild) alleen of zelfs eenzaam zijn. Soms door ouderdom of een chronische ziekte of handicap. Maar soms ook omdat mensen een aantal tegenslagen niet of onvoldoende konden verwerken en te boven kwamen. Verlies van geliefden, werk, inkomen en een sociaal leven. Die door een grijze dag als vandaag, samen met het begin van de wintertijd en het vroeger donker worden, als een berg opzien tegen de komende periode.
Bel een keertje aan, neem bijvoorbeeld de krant mee of vraag of u een kopje suiker kunt lenen. Maak een praatje, van mijn part over het druilerige weer. Nodig de buurvrouw, die altijd de gordijnen potdicht houdt, eens uit voor een kop koffie. Niet als iets dat moet voor uw buren of voor uzelf, maar zie het als een open uitnodiging. Het zou zomaar kunnen dat u daar iemand heel erg blij meemaakt en zo uit een (sociaal) isolement haalt.

Apeldoorn heeft niet alleen op Cultureel gebied veel te bieden. Ook op sociaal gebied: kijk en informeer bijvoorbeeld eens bij https://stimenz.nl/ . Maar het beste en mooiste hebben we zelf te bieden: gewoon thuis aan de keukentafel of bij de kachel op de bank. Cocooning 3.0, met een plek  voor de (nu nog) onbekende buurman of buurvrouw.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!