WOB-verzoek winkelcentrum Omnisport (3): heel veel later!

Vrijdag 29 november 2013

Door Niels Damstra

Politici en openbaarheid van bestuur, het blijft een onwerkbare combinatie. In Nederland heeft de overheid een democratische en wettelijke plicht om transparant te opereren, maar in de praktijk kunnen burgers de tiefus, de vinkentering of een andere vorm van onbeleefde ontkenning krijgen als je documenten op komt vragen.

Maar dat de aanhouder wint, dat blijkt als je een bezwaarschrift stuurt waaruit blijkt dat je de regeltjes net iets beter kent (of wilt kennen) dan de gemeente. Na het slechts met 18 weken oprekken van de termijn waarbinnen er op een bezwaar beslist moet worden, komt de gemeente met een uitspraak.

“Gelet op het bepaalde in de Wet openbaarheid van bestuur hebben wij uw verzoek met een te grote terughoudendheid benaderd”. Joh, echt? Maar als je denkt dat de stukken nu meteen worden opgestuurd, heb je het flink mis. Of er even 35 eurocent per pagina kan worden neergeteld. Het aantal pagina’s is meer dan 500, maar hoeveel het precies is, dat hoor je pas achteraf. Het kan dus 501, maar ook 4000 of nog meer zijn.

Maar gelukkig zijn er mensen die wel het belang van openbaarheid inzien, dus de pagina’s worden ‘besteld’. Als we dan na, ongetwijfeld, een paar maanden de stukken in handen hebben, kunnen we altijd nog bezwaar maken tegen de kosten. Vive la resistance!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Omnisport

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!