Woningen voor steenmarters: gemeente Apeldoorn plaatst kasten tegen overlast

Vrijdag 5 mei 2023

Door Kevin van Es

Waar het vinden van een woning voor ons een hels karwei is, heeft de steenmarter keuze zat. De gemeente biedt sinds kort woonruimte voor de marters. De steenmarter is een beschermde diersoort en daarom bestrijd de gemeente ze niet, maar hij blijft voor overlast zorgen.

Overlast

Niet meer kunnen remmen door een doorgebeten remkabel, geen isolatie meer in wanden van je woning. Dit zijn zomaar twee voorbeelden van overlast door de steenmarter. Door de woonplekken ver van de huizen te bouwen, hoopt de gemeente de overlast terug te dringen. Het voordeel hiervan is dat de steenmarter wegtrekt bij woonwijken en een geschikte andere woonplek vindt.

Woningen

De gemeente heeft 9 kasten voor steenmarters geplaatst, door heel Apeldoorn. Dit moet snel uitgebreid worden naar 25 kasten. De plek van de kasten, in het gemeentelijk groen, is bepaald door ecologen van de gemeente. Naast het verminderen van de overlast, hoopt de gemeente vooral de beschermde diersoort te behouden. Het effect van de woonplekken wordt de komende jaren in de gaten gehouden door de gemeente.

Stadsbreed plan

De kasten zijn onderdeel van een stadsbreed plan, een soortenmanagementplan (SMP). Het SMP helpt beschermde diersoorten die vaker in gebouwen verblijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huismus, gierzwaluw, vleermuis en sinds kort dus ook de steenmarter. Ook worden er voorafgaand aan sloop- of bouwwerkzaamheden verschillende maatregelen getroffen, daardoor vormt de aanwezigheid van deze dieren geen belemmering en blijft de populatie in stand.

Meer info over het soortenmanagementplan vind je op de webpagina beschermde diersoorten helpen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!