Yoga voor iedereen: Apeldoornse YogaKlup brengt harmonie

Dinsdag 13 februari 2024

Door Jasmijn ten Napel

In een wereld waarin prikkels en drukte vaak de boventoon voeren, biedt de YogaKlup van de Klup Apeldoorn rust en inclusiviteit. Onder leiding van de ervaren docente Ingeborg Deichmann richt deze bijzondere yogagroep zich specifiek op mensen met een verstandelijke beperking. In dit artikel spreken wij Ingeborg over het bijzondere initiatief. 

Innerlijke rust door yoga

Ingeborg Deichmann legt de nadruk op een combinatie van lichamelijke inspanning en ontspanningstechnieken, waardoor deelnemers leren omgaan met dagelijkse veranderingen in hun beperkingen. “De YogaKlup biedt niet alleen fysieke oefeningen; we delen ook praktische tips die thuis kunnen worden toegepast. Ons doel is het bevorderen van zowel fysiek als mentaal welzijn, waardoor deelnemers meer rust in hun hoofd ervaren,” aldus Ingeborg Deichmann.

Simpele oefeningen

De lessen beginnen altijd met het losmaken en loskloppen van de spieren. De focus ligt op eenvoudige, doeltreffende oefeningen die de deelnemers helpen beter te voelen wat er in hun lichaam gebeurt. “Na mijn polsbreuk merkte ik dat simpele oefeningen effectiever waren. Hoe kleiner de oefening, hoe groter het effect,” voegt Deichmann toe.

Door het uitbreiden van het vrijetijdsaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking, zet de Klup Apeldoorn een belangrijke stap naar een meer inclusieve samenleving. Hiermee wil de organisatie sociale interacties stimuleren en de verbondenheid in Apeldoorn vergroten.

Van pijn naar plezier

Verbondenheid past ze ook toe tijdens de lessen: “We zitten samen in een grote band, sommigen hebben moeite met rechtop zitten, op deze manier kunnen we elkaar ondersteunen.” Zo wordt er aandacht besteed aan mentale ontspanning, maar ook aan fysiek welzijn. “Ik had een vrouw in mijn les die pijn ervaarde bij het staan. Na een aantal weken simpele oefeningen, merkte ze versterking van de spieren en kon ze zelfs staan zonder pijn,” voegt Ingeborg toe.

Voor meer informatie over de YogaKlup en hun activiteiten, kun je terecht op de website van De Klup Apeldoorn of Hayoga.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!