‘Zoet is een lifestyle’

Maandag 14 augustus 2023

Door Kevin van Es

Boter, suiker, meel en bakpoeder. Zomaar een greep in een aantal ingrediënten die je nodig hebt om een heerlijke, zoete taart te bakken. Op Festival Zoet staan de verse en smakelijke lekkernijen op je te wachten. Na tien geslaagde edities in het Noorden van het land komt het evenement naar Apeldoorn. 

Sinds kort heeft het festival twee nieuwe eigenaars: Maureen van Haaren van By Maureen, een communicatieadviesbureau in Apeldoorn en Tim Koldenhof van Koldenhof Producties & Events. De eerstgenoemde gaf aan dat de dag ‘aardig nat begon’. Een aantal standhouders kozen eieren voor hun geld, zo vertelt Maureen: “jammer, maar we laten onze dag hierdoor niet verpesten.” Maureen vertelt heel enthousiast over het festival en laat het terrein zien, ze is erg trots op wat er neergezet is en heeft veel contact met standhouders en bezoekers. “De sfeer onder de bezoekers zit er heel goed in”, vertelt Maureen.

A way of living

Bij zoet denk je waarschijnlijk meteen aan taarten, koek en snoep. Echter draait het begrip zoet, volgens Maureen, om veel meer dan eten. Het is een ‘way of living’ en je kan het terug zien in iemands kleding en zelfs kledingstijl. Hierom heeft de organisatie ook standhouders zonder voedsel toegelaten, denk hierbij aan kleding en andere accessoires.

Binnen in het ‘Bak Theater’ begint Jan Spannenburg, ex-deelnemer van het populaire bakprogramma Heel Holland Bakt, aan een workshop. Hij gaat het publiek vertellen en laten zien hoe hij een ‘pizza bianca’ gaat bereiden, “dat is een pizza zonder tomatensaus”, concludeert een scherpe toeschouwer. Samen met Lisa, een dame uit het publiek, laat Jan op een enthousiaste manier zijn bakkunsten zien. De mensen in de zaal kregen de kans om vragen te stellen.

Workshops

Tijdens deze zoete dagen viel er van veel meer dan alleen voedsel genieten. Op het festival kreeg de bezoeker de kans om verschillende workshops te volgen. Zo vertelt Van Bruggen Thee je meer over de kleurrijke wereld van het populaire drankje ‘Bubble Tea’, een mix van (ijs)thee, siroop en parels. Tijdens de barista workshop leer je in vogelvlucht de basis van het zetten van een goed kopje koffie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!