Zondag 13 december, Wereldlichtjesdag

Zaterdag 12 december 2015

Door Redactie

Jeroen Taalman

In 2015 wordt op zondag 13 december as. Wereldlichtjesdag georganiseerd.
‘World Wide Candle Lighting’ is ontstaan in 1997 in Amerika. Ieder jaar op de 2e zondag in december komen, vanaf 19.00 uur ’s avonds, wereldwijd mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen met zo’n enorm verlies.
Op steeds meer plekken in Nederland (nu al bijna 100 locaties) worden herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd, van klein en intiem tot de wat grotere bijeenkomsten zoals in Apeldoorn.

Een kind verliezen kan je in elke levensfase overkomen. Ieder jaar vinden mensen met uiteenlopende verhalen hun plek in het gedeelde gemis. Zoals een moeder van 75 die de naam van haar zoon sinds lange tijd weer hoorde noemen. Het jonge stel dat nog maar zo kort geleden hun kleuterkind moest laten gaan. Het kind van twintig met nog zoveel toekomstdromen, een ongeboren meisje dat nooit naast haar ouders zal lopen. Lichtjes in het donker vertellen verhalen van liefde en gemis, van trots en van tranen.

Iedereen die zich verbonden voelt, is op Wereldlichtjesdag van harte welkom, ouders, grootouders, broertjes, zusjes, andere familieleden of leerkrachten het maakt niet uit.

De herdenking in Apeldoorn vindt plaats in Park Berg & Bos, en begint om 18.45. De ceremonie duurt ongeveer een uur. Bij binnenkomst ontvangen belangstellenden een kaarsje en kunnen gedachten opgeschreven worden op een vlinderkaartje. Dit kan in de Wereldlichtjesdag-boom gehangen worden, die op de herdenkplek staat. Herdenken gebeurt door talrijke kaarsjes te branden en te luisteren naar troostrijke muziek. 

Op de site www.Wereldlichtjesdag.nl is meer informatie te vinden over alle plekken in Nederland waar een herdenking wordt gehouden.
Of via Facebookpagina https://www.facebook.com/Wereldlichtjesdag/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!