Zuidbroek in rep en roer door mogelijk komst van groot AZC

Woensdag 3 juni 2015

Door Redactie

Afgelopen maandag werd er door de actiegroep ProZuidbroek een bewonersbijeenkomst belegd om wijkbewoners te informeren over het mogelijke asielzoekerscentrum (AZC) in Zuidbroek. Veel bewoners en belanghebbende waren totaal verrast en overvallen door de uitkomsten van het onderzoek dat Arcadis in opdracht van het COA en Gemeente Apeldoorn gedaan heeft.

Amper vier dagen nadat het nieuws ingeslagen is in de wijk, hebben ruim 200 wijkbewoners zich verzameld in wijkcentrum “Het Kristal” om informatie op te doen en te overleggen over vervolgacties. De huurders, kopers en woonwagenbezitters kwamen uit alle deelwijken van Zuidbroek. Veelal was er vanuit de gezinnen één afgevaardigde, omdat het grootste gedeelte van de wijk bestaat uit gezinnen met jonge kinderen.

Uit een voorlopige voorzichtige schatting van Pro Zuidbroek blijkt dat de schade voor betrokken partijen (waaronder wijkbewoners, de gemeente Apeldoorn en diverse projectontwikkelaars) oploopt tot 100 miljoen euro wanneer het AZC op de aangewezen kavel plaats zal nemen.

Tijdens de bewonersbijeenkomst kwamen diverse schrijnende verhalen naar boven. Onder andere toekomstige bewoners die op woensdagochtend feestelijk voor hun nieuwbouwhuis tekenen, om vervolgens op donderdagochtend via een omweg op de hoogte gesteld te worden van het mogelijk AZC op 30 meter van hun voordeur.

Een van de sprekers zei na afloop: Ik heb nog nooit 200 mensen zó stil horen zijn en dat is volkomen begrijpelijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!