Week van de Begraafplaats: een kijkje op de begraafplaats Arnhemseweg

Vrijdag 1 juni 2018

Door Ben Eggermont

Het is de Week van de Begraafplaats waarin er extra aandacht is voor de verschillende begraafplaatsen in Apeldoorn. Vandaag kon iedere geïnteresseerde een kijkje komen nemen bij de begraafplaats aan de Arnhemseweg nummer 52. Een onopvallend, eenvoudig hek geeft toegang tot de begraafplaats, omzoomd  door groen heerst hier een serene rust. Het is de oudste van de Rooms Katholieke begraafplaatsen in Apeldoorn. In 1872 is deze door de toenmalige ‘Mariaparochie’ in gebruik genomen. De begraafplaatsen worden sinds 2004 beheerd door de zelfstandige Kerkelijke instelling ‘de Rooms Katholieke Begraafplaatsen Apeldoorn’.

Bert Toeter is de beheerder  van deze begraafplaats. ,,Samen met mijn 13 vrijwilligers draag ik de zorg voor het onderhoud. Het groenonderhoud, de belettering op de graven en de (her)inrichting van de begraafplaats. Het in overleg vaststellen welke graven geruimd mogen worden. Dit is een zorgvuldig proces waarbij rekening wordt gehouden met de staat van het graf, het voeren overleg met nog in leven zijnde nabestaanden. Het belang van het graf gelet op de historische en culturele waarde.”

In de meest recente brochure staat te lezen dat het oudste nog bestaande graf dat van de familie Herkenrath is en dateert uit 1883. Een ander vermeldenswaardig graf is het familiegraf van  J.C. Wils, een uit de buurt van Antwerpen afkomstige Belg met een groot grondgebied in het westen van Apeldoorn, bij ons beter bekend als Berg en Bos. Hij exploiteerde het bosgebied voor de houtproductie voor het gebruik in de mijnen.  Centraal op de begraafplaats liggen 12 priestergraven, waaronder het graf van pastoor B. Ter Schouw, de stichter van deze begraafplaats.

Bert Toeter licht verder toe: ,,Er resteren nog enkele militaire graven die na onderzoek mogelijkerwijs worden herbegraven op plaatsen zoals het ereveld in Loenen. De graven met een gele sticker staan op de nominatie om geruimd te worden, maar niet nadat alles in het werk in gesteld om mogelijke belanghebbenden te vinden en met hen in overleg te gaan.”

De vrijwilligers komen iedere donderdag van 9.00 uur tot 12.00 om om onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Het hele jaar door, zonder hen zou de begraafplaats in verval raken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!