In Beeld: Ballonkunstenaar Patrick van de Ven

Zaterdag 27 april 2019

Door Ben Eggermont

Wie kent hem niet? De man die regelmatig op onder meer evenementen en bijvoorbeeld ook in winkelcentrum de Oranjerie te vinden is met zijn balloncreaties. Patrick van de Ven, geboren en getogen Apeldoorner, is  sinds 2002 actief als professioneel ballonkunstenaar.

Wanneer bedacht je: ‘ik word ballonkunstenaar’?

,,Als kind had ik me niet kunnen voorstellen dat ik dit uiteindelijk zou gaan doen. Al op vroege leeftijd vond ik wel het leuk om iets creatiefs, moois en grappigs voor een publiek te doen. Dit begon al op school met meedoen met de playbackshow en dan ook nog vaak winnen. Daarna heb ik als mimespeler meerdere keren meegedaan en gewonnen tijdens het straatartiestenfestival op Koninginnedag. Het ballonvouwen ontdekte ik toen ik als ‘huisclown’ op Kinderparadijs Malkenschoten optrad en, naast mijn clown en circus activiteiten, iets nieuws zocht. Een zakje modelleerballonnen maakte een creatieve energie en nieuwsgierigheid in me wakker. Dit was het materiaal waarmee ik wilde creëren. Vanaf dat moment wilde ik de standaard ballondieren naar een hoger niveau tillen.”

Het ballonvouwen ontdekte ik toen ik als ‘huisclown’ op Kinderparadijs Malkenschoten optrad

Bestaat daarvoor een opleiding?

,,De Ballooniversity, is mijn gebruikelijke antwoord daarop. Het echte antwoord is: nee. Al kan je tegenwoordig op YouTube wel instructies vinden. Ook worden er lezingen in ballonvouwen gegeven. Dit gebeurt tijdens zogeheten ballonconferenties voor fabrikanten en distributeurs, (kinder)entertainers en ballondecorateurs. In 2002, toen ik begon, heb ik een handjevol technieken via internet geleerd en ben toen zelf alles gaan ontwerpen. Ik koos de moeilijkere weg, maar heb daardoor wel een compleet eigen stijl kunnen ontwikkelen.”

Kun je er van leven?

,,Inmiddels wel. Dit ging heel geleidelijk. Ooit begonnen als ‘hobby’ naast mijn opleiding, HBO muziektechnologie – toegepaste compositie. Na mijn opleiding heb ik 2 jaar gewerkt aan een CD in eigen beheer. Daarna bleek dat de ballonnen het langzaam wonnen van de muziek.”

Wat is het leukste van dit vak?

,,De vrijheid die het je geeft. Het creëren van kleurrijke, mooie of juist grappige kunst in de fysieke wereld. Ballonnen hebben een enorme positieve kracht en horen thuis in de herinnering van ieder mensenleven. De leuke situaties waar je soms in verzeild raakt, bijvoorbeeld TV-programma’s die je vragen voor een gekke opdracht.”

De vrijheid die het je geeft. Het creëren van kleurrijke, mooie of juist grappige kunst in de fysieke wereld

Over Patrick

  • Geboren: 1973 in Apeldoorn
  • Ouders: Charles en Hennie van de Ven
  • Broers-Zussen: Twee broers, één zus
  • Verliefd, verloofd, getrouwd: Getrouwd met Willemijn
  • Meest trots op: Finn, mijn zoontje van 4
  • Raakt geïnspireerd door: muziek, kunst, natuur
  • Hekel aan: onrecht
  • Is gek op: bezieling in een film of muziek
  • Welk boek ligt er op je nachtkasje: Jack Vance – Alastor trilogie
  • Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: Indiase curry
  • Toekomstdroom: die leef ik nu

 

Hoe blijf je bij met alle ontwikkelingen?

,,(Animatie)films kijken is onderdeel van mijn huiswerk. En al vooruitkijken naar de nieuw uit te komen (animatie)films. Al moet ik zeggen dat ik soms de trend compleet negeer en mijn eigen plan trek. Ik ben veel aan het experimenteren en altijd op zoek naar nieuwe ideeën. Spelen met nieuwe ontwerpen en concepten.”

Wat zijn je concurrenten op het gebied van (kinder)feestjes?

,,Het zijn meer collega’s die ik heb. Heel handig om een opdracht aan door te geven als je zelf niet kunt. Overigens: kinderfeestjes doe ik niet meer zoveel. Het zijn meer familiefeesten en bedrijfsevenementen.”

Hoe lang ben je bezig geweest om je huidige niveau te bereiken?

,,Vanaf 2002 ben ik bezig met ballonkunst maken. De eerste 2 jaren waren dit dieren uit één ballon. De puurheid van de beperking. Daarna ben ik langzaam meerdere vormen gaan combineren tot grotere creaties. Mijn huidige specialisaties zijn realistische dieren en cartooneske figuren. Hierbij probeer ik nog steeds de essentie te vatten met een beperking aan ballonnen.”

De eerste 2 jaren waren dit dieren uit één ballon. De puurheid van de beperking

Je hebt heel wat prijzen gewonnen. Hoe worden die wedstrijden georganiseerd?

,,Vaak zijn deze wedstrijden onderdeel van een ballonconferentie. Ergens ter wereld komen 200-300 man uit alle werelddelen bijeen om te jammen, workshops te volgen en wedstrijden te doen. Er zijn wedstrijden op snelheid, binnen een half uur met een ongeorganiseerd bergje ballonnen iets origineels maken. Er zijn ook wedstrijden op originaliteit, waarbij tijd geen rol speelt. De laatste jaren zijn er ook meer online internationale design wedstrijden gehouden.”

Doe nog steeds mee aan wedstrijden?

,,Af en toe. Jarenlang heb ik enthousiast meegedaan aan wedstrijden. Tegenwoordig ligt mijn focus en energie meer in het verbeteren en uitvinden van nieuwe designs en concepten voor mijn klanten of voor mijn internationale collega’s.”

Bestaat er zoiets als een wereldorganisatie van ballonkunstenaars?

,,Er bestaat een ware ballonindustrie van fabrikanten, decorateurs, artiesten en entertainers.”

Heb je nog voorbeelden gehad waaraan je je hebt gespiegeld?

,,De kracht van idolen heb ik vroeger heel belangrijk gevonden. Toen ik net begon met ballonvouwen was dat Fabrizio Bolzoni, een Franse ballonartiest/clown die een hele eigen stijl heeft. Wat hij deed, wilde ik ook. Tegenwoordig heb ik die idolen niet meer. Dit is nu vervangen door mensen die me inspireren op dat moment. Soms is dat op muziekgebied onder andere Nils Frahm, Mike Oldfield, Steve Roach, Andy Summers,  soms op kunstgebied zoals Eyvind Earle en Mark Rothko.”

Toen ik net begon met ballonvouwen was dat Fabrizio Bolzoni,een Franse ballonartiest / clown die een hele eigen stijl heeft, mijn grote voorbeeld

Heb je nog grote plannen?

,,Er komt een compleet nieuwe website aan. En volgend jaar ga ik lectures geven in Florida.”

Meer weten over Ballonkunstenaar Patrick? Kijk even op zijn site.

 

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!