Kijk op de Wijk – special: Apeldoorn in pen en penseel

Vrijdag 26 juli 2019

Door Jos Jansen of Lorkeers

Een heel andere Kijk op de Wijk dan anders. Een Kijk op de Wijk zonder foto’s, maar met tekeningen en schilderijen. En ook niet aan het begin, maar aan het eind van de maand. Wie jarig is trakteert hé? Dat hoort gewoon zo in Nederland. Daarom wilde de Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) die in september haar 25-jarig jubileum viert haar leden verrassen met een mooi cadeau.

Het zou een bijzonder geschenk moeten worden: niet iets dat je in de kast zou leggen en vergeten. En het zou iedere inwoner van Apeldoorn aan moeten spreken. Maar waarop moet je dan trakteren? Een lid van de publicatiewerkgroep kwam met een idee. We hebben al veel tekeningen van André Diemers en Berry de Dreu. Als we nu de mooiste afbeeldingen van plekken in Apeldoorn en omliggende dorpen kiezen, voorzien van een korte toelichting en daarvan een boek maken? Dat vond iedereen een goed idee.

Maar van idee naar uitvoering was nog een hele weg. Tekeningen moesten gekozen worden. En dat viel niet mee. Want er zijn zo veel mooie plekjes in Apeldoorn waar de André en Berry een tekening van gemaakt hadden. “De helft kleur en de helft zwart wit” viel af omdat we toch op meer kleur uitkwamen. “De tekeningen op alfabet van weg of plek” was niet zo’n handig idee: er kwamen 4 zwart-wit tekeningen achter elkaar: “dat is niet zo mooi he?”.

En dan moesten natuurlijk ook de teksten geschreven worden. De werkgroep heeft meerdere tekstschrijvers in haar gelederen Ieder kreeg een aantal tekening waarvan hij/zij de toelichting zou schrijven. De teksten werden verdeeld: maar een beperk aantal artikelen te maken.

We zijn heel tevreden met het eindresultaat. Er staan vast voor iedere lezer, bekend of vrij onbekend met Apeldoorn, verrassende dingen in. Zo werd Berry de Dreu verrast door het verhaal over Meester Lugtmeijer, een onderwijsvernieuwer van nationaal belang. André Diemers wist niet dat het gebouwtje dat hij tekende in Hoog Soeren het oude dorpsschooltje was. En eind-redactrice Willy Smit hoorde nog nooit het verhaal achter de naam Wilheminaweg.

Zo blijkt het steeds weer: je kunt niet alles weten van Apeldoorn. Want zo’n lange geschiedenis waarin zo veel gebeurde: dat is zelfs historisch goed onderlegde personen teveel om alle details te kennen.

Heeft dit verhaal je nieuwsgierig gemaakt? Het boek is voor 19,95 euro te koop bij Boekhandel Westera, sommige Readshops en bij Nawijn en Polak.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!