Apeldoorn discussieert over de voor- en nadelen van een Smart City en 5G-netwerk

Donderdag 3 oktober 2019

Door Amrutha Mol

Smart City, misschien heb je wel eens van de term gehoord. Maar wat is Smart City en hoe zou dat eruit zien voor Apeldoorn? Smart City is een stad waarin technologie slim wordt ingezet om het functioneren van de stad beter te maken. Je kunt dan onder meer denken aan snellere stoplichten en parkeersensoren. Maar willen de Apeldoorners dat wel? En hoe denken de Apeldoornse inwoners over een 5G-netwerk? Daarover ging het gisterenavond (woensdag 2 oktober) in ACEC, bij de Meetup Apeldoorn.

Wat vinden Apeldoorners?

Het was gisteravond erg druk in het ACEC café. Veel mensen wilden graag hun mening delen over de gevolgen van Apeldoorn als Smart City-stad. Daarnaast waren er veel vragen over wat de gezondheidsrisico’s zouden zijn als er een 5G-netwerk zou worden aangelegd in Apeldoorn. Veel mensen maakten zich zorgen om de snelle technische- en digitale ontwikkelingen. De meerderheid van het publiek vond het onnodig en gevaarlijk. De goedgevulde zaal reageerde actief op de vragen, van de gespreksleidster Martine Witteveen en de 3 sprekers. De Apeldoornse burgers hadden dus een mening en ze schroomden niet om die te delen.

Smart City Apeldoorn

Jan-Willem Wesselink van de Future City Foundation vertelde graag over hoe de technische en digitale ontwikkelingen onze huidige samenleving nu beïnvloeden: ,,We zijn altijd online en verbonden. Bedrijven weten al veel over ons, bijvoorbeeld Google. Deze data kan gebruikt worden voor planvorming die beter is afgestemd op de stadsinwoner.” Dit maakte ook wat vraagstukken los. In hoeverre wordt onze privacy aangetast? Waar zien we de menselijke waarde terug in deze snelle digitalisering? Want zeg nou zelf, ben jij je altijd bewust van de mate waarin je beïnvloed wordt door digitale systemen? Hoe zit het met je digitale veiligheid, heb je daar nog wel grip op? Dit waren allemaal vraagstukken die terugkwamen in de daarop volgende discussie. Veel mensen waren nog sceptisch over Apeldoorn als Smart City-stad. Ze gaven aan eerst goede informatie te willen en daarna een politiek debat over de doorslag. Want bij sommigen leefde de angst dat, de keuze om Apeldoorn een Smart City-stad te maken, hun zou worden ontnomen door de overheid en grote bedrijven. De schets van Apeldoorn als Smart City stad maakte veel los bij de bezoekers. Maar Jan-Willem Wesselink zei: ,,Als deze discussie gevoerd zou zijn dan zou je een oplossing hebben om een persoonlijke Smart City van Apeldoorn te maken.”

Gezondheidsrisico’s 5G

Vorige week donderdagavond (26 september) ging het op de Politieke Markt Apeldoorn ook over een 5G-netwerk door de stad, vanavond ook. Er waren veel mensen in de zaal die een duidelijke houding toonden tegenover een eventueel 5G-netwerk in Apeldoorn. Zo legde een grote groep uit zich zorgen te maken over de gezondheidsrisico’s die het 5G-netwerk met zich mee zou brengen. Wetenschapper en bioloog Hugo Schooneveld geeft deze groep geen ongelijk en legde uit waarom: ,,Er veel mensen die mentale en fysieke klachten ervaren als gevolg van deze elektrische staling. Het begint vaak met slaap/waak problematiek. Hoofdpijn en griepverschijnselen horen hier ook bij. Als je in deze fase jezelf minder blootstelt aan elektrische straling dan zouden deze klachten kunnen afnemen. De gezondheidsrisico’s van blootstelling van straling kunnen op langere termijn zorgen voor ernstig psychische problemen. Depressie en suïcide gebeurt op grote schaal als lange termijn gevolg van elektrogevoeligheid. Hugo Schooneveld is adviseur voor de Stichting Elektrohypersensitivteit en vertelde: ,,De blootstelling aan 5G-straling is te hoog, mensen worden hier ziek van.”

Belang van Apeldoorners

De volle zaal was onder de indruk van Hugo’s presentatie, deze maakte veel los bij de bezorgde bewoners van gemeente Apeldoorn. Want waarom wordt hier niet meer onderzoek naar gedaan? Hugo zei: ,,Er moet meer onderzoek komen naar de gevolgen van straling op de gezondheid. Maar dit wordt vaak tegengehouden door grote internet providers.” Er was reuring in de zaal en er werd onderling druk gediscussieerd. Balende blikken vormden zich ook op de bezoekersgezichten toen gesprek leidster Martine Witteveen de vragenronde af wilde sluiten. Een Apeldoornse inwoner uit het publiek onderbreekt haar en zegt: ,,Waarom sluit je deze vragenronde af? Er zijn nog veel vragen en we komen juist hiervoor, dat andere hoeven we niet te horen.” Aan de zaal was te merken dat ze belang hebben bij een duidelijker plaatje over de gevolgen van straling op de gezondheid.

Wanneer komt er meer duidelijkheid?

Douwe Schmidt van Tada City uit Amsterdam meldde: ,,Tada is een beweging voor een verantwoorde digitale stad, van èn voor iedereen. Ik heb veel van het internet kunnen leren en ik hoop dat we de fouten die door het internet zijn gemaakt, niet in het echte leven gaan toepassen. Zoals e-stemmen bijvoorbeeld. Waar het om gaat is dat we basisregels nodig hebben. Onder andere: rekening houden met de verschillen tussen groepen en individuen, dat het datagebruik controleerbaar moet blijven en daarom is het ook nodig dat de overheid transparant is over de data van de stad en diens inwoners.” Tada had een manifest meegenomen waarin 6 grondregels zijn vastgelegd, deze is ondertekent door wethouder Wim Willems. De Apeldoornse wethouder houdt zich onder meer bezig met burgerparticipatie en revitalisering. Er was aan het einde van de avond vanuit het publiek nog steeds een grote vraag naar duidelijkheid omtrent het 5G-netwerk in de stad en de invulling van Smart City instrumenten in Apeldoorn. Een woordvoerder van de gemeente kan hierop zeggen dat daar nog over wordt gesproken binnen de raad en dat ze de, op deze avond, genoemde zorgen en meningen zeker daarin mee nemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!