Showcase 2: kunst over landschap – landschap over kunst

Zondag 20 oktober 2019

Door Amrutha Mol

In ACEC was gisterenavond, zaterdag 19 oktober, de opening van Showcase 2: kunst over landschap – landschap over kunst. Deze ‘Showcase’-tentoonstelling is de 2e in de reeks ‘Showcase’-tentoonstellingen. Met deze tentoonstelling wilt ACEC aandacht vestigen op verschillende kanten van de openbare kustvorm.

Dankzij kunstenares Birthe Leemeijer kon Apeldoorn gisteravond de essentie van de Mastenbroek polder ruiken. Birthe ging voor haar werk namelijk op zoek naar de essentie van, een van, de oudste polders van Nederland. De kunstenares vertelt over dit werk: ,,Er verandert zoveel in de polder en ik vroeg me bij het maken van dit werk af wat onze omgangsvorm is met het landschap.” Om de essentie van de polder te vangen heeft Birthe meerdere geur samples ontwikkelt die allemaal een sterke geur uit het landschap bevatten, onder meer gras- hooi- en sloot geur. Daarvan is uiteindelijk een parfum gemaakt.  Birthe wilt vooral de verbeelding bij mensen laten spreken en vertelt: ,,Het gaat om het gevoel en de gedachten die mensen krijgen wanneer ze de geur van de Mastenbroek polder ruiken. Daaropvolgend ontstaan er ook altijd gesprekken als ze te horen krijgen dat de bron waar deze geur vandaan komt, misschien wel verdwijnt.”

Klein onderdeel van groots landschap

Na het bezoeken van de tentoonstelling zou je jezelf kunnen afvragen wat het voor jou zou betekenen als er bepaalde landschappen verdwijnen, wat je relatie is met bepaalde landschappen. Kunstenaar Paul de Kort, is met zijn werk Fossiele Regen ook te zien in Showcase 2 en vertelt wat landschap voor hem betekent: ,,Het landschap is zo veel ouder en wijzer dan wij mensen. Eigenlijk zijn wij maar en klein onderdeel van dat grote landschap. Ik hoop vooral dat mensen na het zien van deze werken, het landschap bewuster gaan beleven.”

Zo heeft kunstenaar Bram Kuypers met zijn werk Atlas het verval van het landschap laten zien als gevolg van de ontwikkelingen waarbij mensen baat hebben. Voor zijn werk heeft hij een graafmachine aan het landschap ‘geofferd’ om duidelijk te maken hoe het eruit zou kunnen zien als de rollen van mens en landschap omgedraaid waren. De jonge kunstenaar vertelt over zijn werk: ,,Mijn werk gaat over het accepteren van het landschapsverval en het loslaten van controle. Ik heb geprobeerd te verbeelden wat de tragiek is van het landschap dat verloren gaat ten bate van de ontwikkeling. Want we kunnen er niet om heen, ontwikkeling en verval hangen altijd samen. Dit beeld kan mensen de ruimte geven om na te denken over de ontwikkelingen tussen mens en landschap.’’

Apeldoorners en landschap

Het publiek bestond voornamelijk uit familie, vrienden en geïnteresseerden die kwamen naar de opening. Geïnteresseerde bezoeker Stefan van Ruth vertelt: ,,Ik ben wel een kunstliefhebber. Dit is ook mooie tentoonstelling en dat we samen kunnen eten is een gezellige bijkomstigheid.” Er waren veel positieve reacties op de werken en de voorafgaande toelichting daarop. John van de Broek is het daar mee eens en meldt: ,,Het is een geslaagde avond met enthousiaste mensen en bijzondere werken. Ik ben zelf ook graag in de natuur, daarom spreekt het onderwerp mij ook wel aan.” Een andere bezoeker vult daar op aan: ,,Het is een mooie variatie van diverse werken. Ik kende al mensen hier maar ik heb ook nieuwe mensen ontmoet.” Kunstenaar Paul de Kort sluit de avond af met een glimlach: ,,Ik ben helemaal gelukkig met deze avond. Kester Freriks, de spreker, wist goed verbanden te leggen tussen onze werken en ik zie daaropvolgend ook nieuwe ontmoetingen en inhoudelijke gesprekken ontstaan.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!