Cultuur bij je Buur verder met nieuwe organisatoren: “Het kneuterige moet blijven”

Woensdag 3 april 2024

Door Kevin van Es

Cultuur bij je Buur is al ruim 10 jaar een grote speler in de Apeldoornse evenementenwereld. Het initiatief verrijkt Apeldoorn, en je woonkamer, met een diversiteit aan culturele uitwisselingen. Sinds jaar en dag wordt het echte Apeldoornse initiatief georganiseerd door Mari van Helvoort. Toch kiest hij ervoor om het stokje over te dragen. Margaret Bakker en Jelmar Blauw organiseren het evenement vanaf volgend jaar.

Wat heeft Mari tot deze keuze doen bewegen en wat is het plan van de opvolgers van de man die het evenement groot maakte?

Nieuwe namen

We hebben afgesproken om de veranderingen te bespreken in het (koffieloze) café van GIGANT, de geboorteplaats van het echte Apeldoornse initiatief. Cultuur bij je Buur is toevallig tot stand gekomen, zo legt Mari uit: “Ik stapte binnen bij de voorloper van GIGANT, Markant, op zoek naar mensen die mij konden helpen met een idee voor een songwriters café. Het leek ons zo ontzettend leuk om zoiets in Apeldoorn te beginnen. Ik wist dat GIGANT ooit iets met songwriters heeft gedaan, zo ben ik in contact gekomen met een toenmalige werknemer van GIGANT.”

Van Helvoort vertelt: “Tussen neus en lippen door gaf ik aan ‘ik heb nog wel meer ideeën’, zo kwam het concept voor wat nu cultuur bij je buur is ter sprake. Het idee komt eigenlijk van een concept in Hattem waarvan ik dacht: dit moeten we in Apeldoorn doen!”

Een goed plan

De medewerker van GIGANT was meteen gecharmeerd van Mari zijn plan: “Ze pakte het plan gelijk op en dacht het evenement uit tot hoe we het vandaag de dag allemaal kennen. Er is subsidie aangevraagd bij de gemeente en wat ik zelf heel mooi vind, is dat ze mij er constant bij betrokken heeft. Zo hebben we het samen verder doorontwikkeld en in een paar maanden tijd de eerste editie op poten gezet, compleet met website en alles eraan. Dat we tijdens de eerste keer bij meer dan dertig locaties terecht konden was boven verwachting. Plekken vinden voor amateurartiesten in Apeldoorn was een aardig probleem tot die tijd, dit bleek ineens een hele makkelijke formule te zijn. Er zit een vorm van kneuterigheid in, die is fantastisch en moeten jullie (Margaret en Jelmar) er ook zeker inhouden. Het is allemaal heel dichtbij, het is allemaal gratis. Dat zijn factoren die de kans van slagen vergroten.”

Het concept van Cultuur bij je Buur is hetzelfde gebleven, de uitvoering is wel veranderd, zo geeft Mari aan: “We zijn begonnen met het idee om overal te optreden, behalve op echte podia. In de loop van de jaren zijn we er achter gekomen dat we op sommige locaties helemaal niet willen spelen, zoals in restaurants of winkels. Je wilt dat het publiek over gratis entree beschikt, en overal gratis thee, koffie of limonade krijg, geen restaurant is zo gek om dit weg te geven. Die gebruiken een optreden om extra omzet te maken, dat is niet de bedoeling van Cultuur bij je Buur. Het draait om ‘gewoon’ bij mensen thuis komen, een drankje drinken en samen naar het optreden kijken.”

Door de jaren heen hebben artiesten en hosts zich belangeloos ingezet, volgens Mari zegt dit dat men het leuk vindt: “Ze doen dit niet alleen omdat ze een optreden willen hebben, maar echt omdat het leuke avonden zijn. Je krijgt een publiek dat bereidwillig is, heel wat anders dan wanneer je optreedt en er komt niemand. Ook zien we dat het publiek echt aandacht voor de artiesten heeft, in plaats van dat ze er constant doorheen kletsen. Probeer dat maar eens bij Cultuur bij je Buur, daar gebeurt dit echt niet.”

Muziek en gezelligheid

Volgens Mari draait het evenement zeker om de muziek, maar ook om de gezellige sfeer onderling: “Een Nederlandse sing- en songwriter heeft in het half uur die de artiest toebedeeld krijgt misschien één nummer kunnen doen, voor de rest was hij alleen maar in gesprek met het publiek. Dat is echt het spontane, heel bijzonder.”

‘Er zit ook een zekere spontaniteit in, vind ik als bezoeker. Soms gaat er iets fout, maar dat is niet erg. Je gunt het de artiest heel erg. De bezoekers hebben eerder het idee van; ‘geeft niet, ga maar door,” vertelt Margaret. Hieraan voegt Jelmar toe: “Het publiek is veel vergevingsgezinder dan die van een commercieel optreden.” “Cultuur bij je buur is bijna on-Apeldoorns. Een hartstikke leuk evenement, cultuur is iets wat erbij hoort. De jus van het leven,” aldus Margaret. 

De voorbereiding

De rol van de initiatiefnemer tijdens het evenement is vrij minimaal: “Normaal gesproken doe ik tijdens het evenement helemaal niets, mijn werk zit hem vooral in de voorbereiding. Ik heb weleens meegemaakt dat ik een artiest moest opsporen, die kort voor zijn optreden opeens spoorloos bleek.” De artiest kwam voor het optreden niet meer boven tafel. 

De Apeldoorner met een liefde voor muziek draagt het stokje over aan Jelmar en Margaret: “Ik wil de ruimte hebben om te kijken wat ik ga doen. Ik speel in een bandje, KLUTS (met eigen Nederlandstalige popliedjes), daar wil ik veel meer energie in steken.” 

Stuurgroep

De nieuwe organisatoren zitten nu 2 jaar in de stuurgroep van het evenement. Na de negende editie stuurde Mari een brief naar zijn netwerk met de boodschap: ‘ik heb hulp nodig, ik red het niet meer alleen’. Toen zijn er 5 man bij gekomen, Mari noemt dit de stuurgroep, zo zijn wij vorig jaar en dit jaar betrokken geweest. We gaven beiden aan wel iets te willen doen, maar niet alleen, dus we doen het samen!” 

De band tussen Margaret en Jelmar gaat niet verder dan de stuurgroep: “We kennen elkaar nu twee jaar.” Overigens hebben we met de hele groep een goede klik. Het zijn allemaal verschillende types mensen en dat gaat prima zo,” geeft Margaret aan. “We complementairen elkaar,” voegt Jelmar toe.”

Het concept blijft staan: “We blijven ons inzetten om de diversiteit te vergroten door het aandeel van de niet-westerse cultuur te vergroten, ook willen we meer jongeren (als artiest en bezoeker) betrekken en gaan we meer gastlocaties in de dorpen stimuleren. En oog te hebben en houden voor de toegankelijkheid van de locaties,” geeft het duo aan.

Ook dit jaar vindt het gratis toegankelijke evenement op 20 en 21 april weer plaats in diverse Apeldoornse gebouwen en woonkamers. Neem voor meer informatie een kijkje op de site van Cultuur bij je Buur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!