Trends, veranderingen en verplichtingen rondom Sinterklaasfeest bij Feestshop Joop Brouwer

Woensdag 20 november 2019

Door Marieke Nuijten

Door de jaren heen veranderd er eigenlijk maar weinig aan hun outfit. Die eeuwige mijter, muts met gekleurde veer, gouden oorbellen, tabberd en natuurlijk mag de staf niet ontbreken. Maar wie dichter op het vuur zit, ziet in de loop der jaren wel degelijk het één en ander veranderen. Wat er precies veranderd vroegen wij aan Ilona van Feestshop Joop Brouwer.

Wat zijn dé Sinterklaastrends dit jaar? Zijn die er eigenlijk wel en zo ja, veranderen die?

Qua kostuums is er eigenlijk weinig vernieuwing. Sinterklaas en Piet zijn niet er modieus wat dat betreft. Wat we wel merken is dat de vraag naar Zwartepieten schmink groot is. De meeste van onze klanten zijn echt pro-Zwartepiet en anti-Roetveegpiet. Voorheen verkochten we ook veel bruine schmink maar ook dat lijkt nu voorbij. De bestellingen die we nog krijgen voor Roetveeg-Pieten schmink komt met name vanuit de pretparken. Zij moeten gewoon mee met de trend en de Pieten van het Sinterklaasjournaal om niet buiten de (pakjes)boot te vallen. Ik hoor ook veel terug dat mensen niet zitten te wachten op Kleurpieten, Stroopwafelpieten of Regenboogpieten. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Vinden wij bij jullie het woord Zwartepiet nog in de winkel?

De benaming Zwartepiet zal je bij ons niet meer tegenkomen. Dat woord mogen we ook eigenlijk niet meer gebruiken van onze leveranciers. Een aantal websites waaraan wij leveren stellen die eisen ook. En daarmee houdt het niet op, want ook een foto van een Zwartepiet is een no go. Het gaat best ver hoor allemaal. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat ook het kruis een taboe word.

Het kruis? Bedoel je het kruis op de mijter van Sinterklaas?

Op zijn mijter inderdaad en op zijn stola. Je ziet sinds een jaar of 2 dat ook daar langzaam een verandering komen.
Het kruis maakt plaats voor een mijtertje. Dat is ontstaan nadat Bram van der Vlugt afscheid nam en zijn staf overdroeg aan Stefan de Walle. Ook op de mijter is het kruis langzaam aan het vervagen en word steeds minder zichtbaar.

Merken jullie dat Sint en Piet langzaam ingeruild worden voor Kerstman en Elfjes outfits?

Nee hoor dat zeker niet. Sinterklaas en Piet hoeven niet bang te zijn dat ze plaats moeten maken voor hun Noordpool collega’s.

Dus volgens jou hoeven we niet bang te zijn dat we over een jaar of 5 geen Sinterklaas meer vieren?

Nee joh, dat weet ik echt heel zeker. Het overgrote deel van ons land is dol op deze traditie.

Heb je nog een goede schmink of verkleed tip voor komende weken?

Investeer in een goede dekkende, vette schmink. Wanneer het weer wat tegenzit en er druppels vallen ben je dan veel beter beschermd dan schmink op waterbasis. Daar krijg je van die lelijke druipers van. We hebben weleens klanten gehad die als Piet naar een zwembad toe moesten. Die hebben vette schmink en daar overheen nog wat fixatie gebruikt en hebben zich geen moment onzeker gevoeld.

Hoeveel Sint- en Pietenpakken verhuren jullie gemiddeld?

Wij hebben circa 40 Pietenpakken in de winkel voor de verhuur en ongeveer 15 Sinterklaaskostuums. Die verhuren we eigenlijk de gehele periode door vanaf de dag van de intocht tot 6 december. Vaak huren klanten zo’n pak voor 1 dag. Verenigingen die als Sint en Piet langs de deuren gaan maken vaak gebruik van eigen pakken.

Jullie komen nu net uit de Halloween tijd gerold, dan nu de Sinterklaas en straks richting Kerst en Carnaval. Wat vind jij zelf de leukste periode?

Je hebt hem niet in je rijtje staan maar Oktoberfest vind ik zelf te gek én Carnaval is ook een favorietje.

Verkleed je jezelf weleens?

Ik heb weleens Carnaval gevierd, beneden de rivieren. Een passende outfit mag dan niet ontbreken, ik ben toen verkleed gegaan als Chinees. Tegenwoordig kom ik er domweg niet aan toe om zelf het feest op te zoeken door alle drukte. Wel pas ik bijna alle pakken door wanneer we deze gaan inkopen bij onze leveranciers. We willen altijd weten of een maat M ook valt als een maat M. Van ons drieën ben ik dan meestal wel de gelukkige die zich in een pak mag hijsen.

Is het in deze periode extra druk voor jullie in de winkel?

Zeker, we zijn enorm druk met wassen, strijken, vermaken, alles moet gewoon tip-top in orde zijn. De Sinterklaaskostuums gaan nog even langs de stomerij. Wanneer het in de winkel druk is, is het achter de schermen vaak nog veel drukker.

Hoe hebben jouw ouders vroeger het geheim bewaard?

Dat is grappig om te vertellen. Mensen zijn namelijk weleens bang om hun kinderen in deze periode mee te nemen naar onze winkel omdat hier natuurlijk kostuums, pakken en andere attributen hangen. Maar mijn broer en ik hebben vroeger nooit iets gemerkt. En dat terwijl de Sint en Piet pakken gewoon bij ons aan huis geleverd werden. Roy en ik liepen dan met de baarden, mantels en stoffen door de woonkamer heen te rennen en hadden geen idee. We hebben ons geen moment afgevraagd wat die spullen toch bij ons in huis deden. Ook waren we veel bij onze ouders in de winkel. Dan stond mijn moeder de tabberd te strijken en vlogen de Sint en Pietenpruiken in het rond.

Hoe kijk je terug op jouw Sinterklaas tijd?

Wij werden jaarlijks thuis bezocht door de Sint. Die Sint heette in het dagelijks leven Meneer Broekman. Hij is nog steeds een vaste klant van ons en speelt nog altijd zeer fanatiek. Dan klopte mijn vader op de deur en liep Sinterklaas via de achteringang ons huis binnen. Als kind vond ik dat helemaal geweldig, het is en blijft een mooie herinnering.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!