Is hout de oplossing voor milieuvriendelijkere woningen?

Woensdag 30 oktober 2019

Door Amrutha Mol

In ACEC was gisteravond, dinsdag 29 oktober, een Apeldoornse meet-up naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending van vorige week zondag. Een cocreatie van Tegenlicht/Meetup055 en Bouwhuis Architectuurcentrum. Deze uitzending ging over de woningnood in Nederland. De verwachting is dat de Nederlandse woningnood steeds groter wordt in de toekomst. In het kader van duurzame materialen gebruiken binnen de bouw, denkt architectenbureau FAAM uit Eindhoven aan hout. Wat zou dit voor Apeldoorn betekenen?

Misschien heb je er zelf ervaring mee of ken je het verhaal van andere mensen uit jouw omgeving: de vraag naar woningen blijft sterk toenemen, maar het aanbod is schaars. Niet alleen in de grote steden, maar ook in Apeldoorn. Steeds meer randstedelingen zoeken de rust en ruimte op de Veluwe. Mede daarom hebben wij in Apeldoorn ook een woningtekort. De gemeente Apeldoorn heeft berekend dat er tot 2027 nieuwe woningen moeten worden gebouwd voor 5500 huishoudens. De vraag is of met het huidige tekort aan bouwend personeel Apeldoorn dit aantal gaat halen. Daar komt ook nog de wens van bewoners bij kijken: ,,De meeste mensen zijn wel steeds meer bezig met hun ecologische voetafdruk. Bij het bouwen van nieuwe huizen wordt daarom ook gekeken naar milieuvriendelijke materialen die circulair gebruikt kunnen worden”, vertelt Emile van Vugt, founder en architect bij FAAM Architecture uit Eindhoven.

Veranderingen in bouwtoekomst

Debatleidster Martine Witteveen vat nog even kort samen wat er bij de bouwtoekomst komt kijken: ,,Het bouwen van nieuwe woningen wordt een opgave, onder meer omdat er minder bouwend personeel is dan voorheen. Daarnaast is het nog een uitdaging om het nu gebruikte beton te vervangen door milieuvriendelijker materiaal.” Vanuit de maatschappij is er vraag naar milieuvriendelijkere bouw maar hiervoor moeten de mensen ook bereid zijn om te investeren in duurzamere bouwmaterialen. De maatschappelijke keuzes kunnen dus voordelig zijn voor het milieu, maar daarvoor zijn wel financiële veranderingen nodig. Maar door te investeren in, onder andere, houten onderdelen wordt een woning wel ‘recyclebaar’.

Hout als recyclebaar onderdeel

FAAM Architecten is een bureau dat extra rekening houdt met recyclebare bouwonderdelen, zoals hout, binnen hun bouwprojecten. Architect Emile meldt: ,,Bij ons staat duurzaamheid centraal. We willen uiteindelijk meer teruggeven aan de natuur, ondanks het bouwen. Tijdens het proces houden we steeds rekening met de dieren en de natuur. Houten onderdelen in de toekomstige woningbouw kunnen ervoor zorgen dat de energiehuishouding verbetert wordt, in de woning.” Door meer met hout- en ander sloopmateriaal te werken wordt de omgang met het landschap beter. De agrarische sector haalt voordeel uit de samenwerking. Zij kunnen hun hout verkopen en de woningbouwers kunnen kwalitatief goed hout gebruiken. Meer houtbouw heeft ook als voordeel dat de belasting op CO2 minder wordt en dat je je bijdrage levert aan minder milieuonvriendelijke materialen in woningen. Emile vertelt waarom sommigen tegen de houtbouw zijn: ,,Zij zijn bang dat houtbouw de huidige markt gaat verdringen. Dat hoeft niet, houtbouw is een aanvulling, geen verdringing. Hout is juist goed bouwmateriaal omdat het circulair te gebruiken is.” Vanuit het publiek komen er bevestigende knikken. ,,Uiteindelijk bouwen wij aan een groene duurzame toekomst, maar hier hebben we wel betrokken mensen bij nodig”, sluit Emile zijn verhaal af.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!