Hermien Buizer van Atlant wil veel meer dan mogelijk is

Woensdag 3 juni 2020

Door Carla van Vliet

Er is al veel gezegd over de mensen in de medische zorg, de handen aan het bed, die onverminderd onze helden blijven, maar hoe zit het eigenlijk met andere werknemers in de zorg in coronatijd? Wat valt er bijvoorbeeld voor een coördinerende activiteitenbegeleidster nog te doen? Hermien Buizer is zo iemand. In dienst van Atlant is zij werkzaam bij Berkenhove, een appartementencomplex aan de Koning Lodewijklaan waar mensen zelfstandig wonen en naar behoefte zorg inkopen bij Atlant. Van de 132 appartementen ontvangen er 50 zorg van Atlant.

Wat houdt jouw werk in en wat verschilt het in coronatijd?

,,In samenwerking met Stimenz (maatschappelijk werk) probeer ik een zo gevarieerd mogelijk aanbod aan activiteiten te verschaffen voor onze bewoners. Je moet hierbij denken onder andere aan (hersen)gymnastiek, bloemschikken, bridge, yoga, Tai Chi en uiteraard bingo. Dit soort activiteiten zijn toegankelijk voor bewoners die zorg vanuit Atlant krijgen, voor bewoners die deze zorg niet nodig hebben én voor buurtbewoners. Berkenhove is hierdoor een fijne Ontmoetingsplek.

In ons Grand Café is er dus altijd wel wat te doen. Ook voor optredens, een modeshow, een film, een gastspreker, een zondagslunch kunnen mensen hier terecht. Wat er nu anders is? Alles! Nu alles er op gericht is verspreiding van het virus te voorkomen mag er niets meer in groepen gedaan worden. Er mag geen bezoek komen ook en iedereen zit in zijn/haar eigen appartement. Natuurlijk betekent dit niet dat we hebben stilgezeten!”

Hoe creatief reageer jij hier op?

,,We doen ons uiterste best en richten ons er meer op het ín huis zo draaglijk mogelijk te houden, we willen de bewoners graag een stukje welzijn bieden. Daarom zijn we dolblij met de buitenoptredens die bewoners vanaf hun balkon kunnen volgen. Artiesten bieden zich vaak spontaan aan om geheel belangeloos een optreden te komen verzorgen. Anderen stonden al op de planning en komen alsnog een buitenoptreden houden. Soms krijg ik een tip van iemand en ga ik er zelf achteraan.

We houden succesvol balkonbingo, hebben de paasbrunch in de appartementen bezorgd en met Koningsdag had ik een quiz georganiseerd die iedereen in zijn/haar appartement mee kon maken. Ook de buitengym wordt gewaardeerd, waar de gymjuf buiten voordoet wat de bewoners op hun balkon kunnen navolgen, zodat ze toch een beetje beweging krijgen en vooral een stukje afleiding. Ook zijn er welzijnsmedewerkers die ik aanstuur met mensen een spelletje op hun kamer te doen. Op gepaste afstand natuurlijk.”

En hoe pak je het verder allemaal leuk, maar toch coronaproof aan?

,,Uiteraard doen we alles volgens de gestelde maatregelen, maar het blijft een persoonlijke struggle. Het liefst wil je iemand even vasthouden als je ziet dat diegene het moeilijk heeft. Ik wil graag dat de situatie zo leefbaar mogelijk voor hen is. Het blijft alsmaar een zoektocht naar de middenweg. Om de bewoners goed op de hoogte te houden van alles wat gaande is maak ik regelmatig flyers die ik in hun brievenbus stop. Wat ook nieuw is, sinds de coronacrisis, is ons ontmoetingsraam waar familie op afspraak hun ouder(s) achter glas kan ontmoeten. Hier wordt volop gebruik van gemaakt. Met familie verder weg kunnen bewoners Skypen. Ik heb geregeld dat de Ipad aangesloten kan worden op hun grote tv-scherm zodat  bewoners het veel beter kunnen zien en beleven. Je wordt creatief tegen wil en dank.”

Hoe gaat het met de dagbesteding binnen Berkenhove?

,,Binnen Berkenhove bieden wij dagbesteding aan bewoners die niet alleen kunnen functioneren en omdat het Grand Café nu gesloten is heeft de groep zich daar gevestigd. De anderhalvemetermaatregel kan op deze manier goed gehandhaafd worden. De dagopvang ‘Gouden Regen’ huisvesten wij normaal gesproken ook hier binnen maar omdat dit om externe opvang gaat ligt deze groep door corona stil. We denken er hard over om de groep in zeer afgeslankte vorm binnenkort weer te starten, vooral ook omdat deze groep onder andere ‘partnerontlastend’ is en thuiszitten voor de partner dus best zwaar is. De druk daar neemt begrijpelijkerwijs toe. Er is voor die groep een eigen ruimte met eigen toegang en eigen toilet, dus is er in principe geen contact met bewoners. Eerst een goed plan maken maar.”

Jouw werk verschuift behoorlijk, hoe vind je dat?

,,Als ik puur naar mijn werk kijk, naar mijn taken, vind ik het ook wel weer leuk. Ik word ontzettend uitgedaagd mijn creativiteit in te zetten om steeds nieuwe invullingen te vinden. Minder leuk vind ik de constante beperking. Alles wat ik bedenk voelt vaak als een pleister op de wonde. Ik wil veel meer maar het gaat niet en dat gaat me aan het hart. Ik zie dat de eenzaamheid groter wordt naarmate de situatie langer duurt, ik zie dat bewoners contact missen. Het is vooral psychisch heel zwaar voor hen. Daarom zijn we al druk bezig met plannen te maken om vanaf 2 juni weer stapje voor stapje open te gaan voor bezoekers, het vergt veel goede voorbereiding om alles binnen die anderhalve meter te stroomlijnen. Eén van mijn taken is langetermijnplanning maken, dat doen we met Pasen en dat doen we met Kerst. Maar nu moet ik alsmaar schakelen naar de actualiteit van de dag, van de week. Dat is best wennen.”

Je bent ook Coördinator Vrijwilligers van Berkenhove…

,,Klopt en van de 112 vrijwilligers zie ik er momenteel niet één meer van natuurlijk. Ik houd wel contact door hen een kaartje of een presentje te sturen, te appen of te bellen. Ik zie dit als een kwestie van naar elkaar omzien. Voor velen van hen is er iets weggevallen nu ze niet meer mogen komen. Ik merk dat ze het missen. Ik heb in het begin van de lockdown een oproepje aan hen gedaan of ze eens een tijdschrift zouden willen brengen. Dat heb ik geweten. Ik werd bedolven onder de Libelles en andere bladen! Ik hoopte op minstens één puzzelboekje, om te kopiëren, uiteindelijk was er voor elke bewoner een eigen boekje! Ik was zeer aangenaam verrast. Ook voor hen zijn we aan het nadenken over een versoepeling want massaal weer meehelpen is helaas (nog) geen optie natuurlijk. Het lastige is dat niemand ooit deze situatie heeft meegemaakt  en er dus nergens een draaiboek ligt. Maar we komen er wel uit! Ook dit overwinnen we samen!”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!