Tijdcapsules van 3 basisscholen tot 2025 in bewaring in CODA Archief

Vrijdag 6 november 2020

Door Amrutha Mol

Basisscholen De Bongerd, De Ontdekking en De Wegwijzer schrijven geschiedenis. Van 30 september tot en met 11 oktober was de jaarlijkse Kinderboekenweek in CODA. Rondom het thema ‘En toen?’ was er van alles te doen. Een van de activiteiten was: ‘Maak je eigen tijdcapsule’. Hierbij mochten de basisschool kinderen een eigen tijdcapsule maken met spullen die ze deden denken aan de huidige tijd.

Onlangs werden de 3 winnende tijdcapsules bij CODA ingeleverd. Deze worden bewaard in het CODA Archief en worden in 2025 weer geopend. Een aantal leerlingen van De Bongerd, De Ontdekking en De Wegwijzer kwamen de tijdcapsule inleveren. In de tijdcapsule zit een speciale doos gevuld met brieven, foto’s en andere objecten die de kinderen doen herinneren aan de huidige coronatijd. Deze doos wordt in 2025 geopend voor basisschool leerlingen die dan op de basisschool zitten.

Stukje geschiedenis

Maar hoe bereid je het maken van een tijdcapsule nou voor? CODA gaf de leerlingen een digitale les over het CODA Archief en over de tijdcapsule van het Juliana ziekenhuis die in 1961 tussen de muren was gemetseld. Deze capsule werd bij de afbraak van het ziekenhuis in 2013 gevonden. In de capsule zaten ook objecten die in 1961 bewaard werden.

Naast foto’s en krantenberichten schreven leerlingen ook zelf brieven en verhalen over wat hen nu bezighoudt en verzamelden ze informatie op een usb-stick. Kim van De Bongerd vertelt: “Er zit een usb-stick in, waarop een filmpje staat. Op het filmpje staat een stukje persconferentie van premier Rutte, sporten zonder publiek, een verjaardag met 3 personen, handen wassen, 1,5 meter afstand houden, hamsteren, coronatest straat en online les.” Azmin van De Bongerd vult het aan en zegt: “Er zit ook een handgel, mondkapje en een touw van 1,5 meter in.” Op de vraag waar beide leerlingen zijn over 5 jaar zeggen ze beide: “Op een middelbare school, maar hopelijk wel weer in een normale les.”

2025

Al deze objecten worden dus over 5 jaar weer uit het depot van CODA Archief gehaald en hiermee hebben de leerlingen hun geschiedenis geschreven. In 2025 kunnen de leerlingen die dan op school zitten horen, lezen en zien hoe de coronatijd in 2020 beleefd werd. De inlevermomenten zijn gefilmd en deze zijn te zien op de website van CODA. Een korte impressie over het inleveren en de inhoud van de tijdcapsule is ook te lezen op de Facebookpagina van De Bongerd. Eind deze week worden de tijdcapsules officieel door een archivaris in het depot van CODA Archief geplaatst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!