Meer vraag dan aanbod bij Dierenasiel De Kuipershoek

Woensdag 24 februari 2021

Door Marieke Nuijten

Het adopteren van een dier in coronatijd heeft iets weg van een ‘rage’. Fantastisch nieuws natuurlijk voor die eenzame viervoeters. Of is er een keerzijde aan de medaille? De redactie van Apeldoorn Direct informeerde bij Dierenasiel De Kuipershoek hoe het er achter de asieldeuren aan toe gaat. Carmen Silos vertelt erover…

Welke invloed heeft de corona pandemie op jullie asiel?

“Op alle 28 asielen van de Dierenbescherming heeft het een gunstig effect. Er worden meer dieren geadopteerd. Ook oudere dieren hond/kat vinden hun gouden mandje.”

Er lijkt een ‘rage’ te ontstaan in de zoektocht naar gezelschapsdieren, wat merken jullie daarvan?

“Er is inderdaad sprake van een toegenomen vraag en we krijgen ook veel minder dieren binnen, denk aan dieren die gevonden worden, of waar afstand van gedaan wordt. Op onze landelijke site Ikzoekbaas.nl staan alle dieren die wij momenteel beschikbaar zijn voor adoptie en dat aantal is bijzonder laag.”

Op welke manier voorkomen jullie dat mensen ondoordacht een dier in huis nemen?

“Het adoptiebeleid van de Dierenbescherming is heel streng en door corona zou je kunnen stellen dat het nog strenger is, omdat we er alles aan willen doen om te voorkomen dat mensen er niet goed over nagedacht hebben. Een dier is geen broodje van de bakker, maar in goed en slechte tijden en voor een dierenleven lang. Gelukkig hebben we veel deskundigheid in huis om die check en match goed uit te voeren, waardoor we zo goed als geen dieren terug hebben gekregen.”

Worden de potentiële baasjes voorafgaand gescreend? En zo ja, gebeurt dit nu meer of anders dan voorheen?

“De locaties van de Dierenbescherming en dus ook Kuipershoek zijn alleen op afspraak te bezoeken. Daarvoor was dat niet het geval. Nu moeten mensen die geïnteresseerd zijn in een dier via mail reageren, waarna ze een formulier krijgen met veel vragen over het hoe, wat, waarom, hoe is de gezinssituatie, wat als corona voorbij is en ga zo maar door. Daarna volgt nog een telefonisch gesprek en als goed is volgt een 1e kennismaking (liefst met 1 persoon in verband met de coronamaatregelen) om te kijken of er ook daadwerkelijk een mach is tussen mens en dier.”

Kunnen jullie in cijfers aangeven/aantonen hoeveel dieren er in de afgelopen jaren ten opzichte van nu (coronatijd) worden aangeschaft?

“Doordat het aanbod van honden vele malen lager ligt, is het in absolute getallen niet significant meer bij de locatie Kuipershoek. Zo hebben we in 2018 in totaal 87 honden geplaatst terwijl dat er in heel 2020 75 waren. Landelijke bekeken hebben we in het tweede kwartaal van 2020 wel gemiddeld 30% meer dieren geplaatst.”

Merken jullie een verandering qua doelgroepen die bij jullie een dier aanschaffen?

“Nee. Mensen geven aan dat ze al een huisdier hadden en nog specifieker. Dat ze geen ‘corona-adoptanten’ zijn.”

Op jullie website is te zien dat er momenteel maar een beperkt aantal dieren de status ‘beschikbaar’ hebben. Hoeveel dieren zijn er momenteel op zoek naar een baasje?

“Het klopt dat er op de site maar 1 kat beschikbaar is. Achter te schermen hebben we nog 26 katten zitten, die echter nog niet beschikbaar zijn voor adoptie. Bijvoorbeeld omdat het vondelingen en/of afstandskatten zijn nog 14 dagen in observatie moeten blijven, een aantal katten moeten nog medisch gecheckt of behandeld worden. Voor wat betreft de honden zijn er nog vijf die nog vallen onder gebruikelijke observatie tijd voordat ze op de site komen. Al met al hebben we heel weinig katten zitten: 2019 90 stuks, 2020 42 stuks.”

Hoe lang is in deze tijd de gemiddelde periode tussen het binnenkomen en verlaten van het asiel voor een hond?

“Doordat de vraag groter is dan het aanbod zijn makkelijk te plaatsen honden en katten nadat ze op de site komen (plaatsbaar zijn voor adoptie) binnen een goeie week weg. Daarbij zijn de 1e 14 dagen van quarantaine, medische check niet meegerekend. Zodra er een dier op de site wordt gezet stromen de reacties binnen, soms plaatsen we een bericht dat we al genoeg reacties hebben waar we een keus uit gaan maken. Dat is echt niet eerder zo geweest.”

De kitten tijd staat weer voor de deur. Hoe bereiden jullie je hierop voor?

“We hopen door voorlichting te geven dat mensen die zelf een poes of een kat hebben die nog niet geholpen is, dit alsnog laten doen. Want als het straks warmer wordt en de hormonen slaan toe bij de katers maar ook bij de poezen is een ongelukje op straat zo gebeurd. En als je geen ongewenste kittens wilt (en je er ook een ander niet mee op wilt zadelen) neem je verantwoording en laat je dier castreren of steriliseren. Voor katers is het een kleine ingreep en een krolse kater is uitermate lastig binnen te houden bovendien is het sproeigedrag wat ze gaan vertonen funest voor je meubels en de vloer.

Aan de andere kant zie ik met enige regelmaat een kat rondzwerven. Bel de dierenambulance zodat ze kunnen checken of hij gechipt is. Is dat niet het geval krijgt hij een tijdelijke halsbandje met het nummer van de ambulance en komen ze hem na 14 dagen ophalen en meenemen naar het asiel zodat er een nieuw thuis gezocht kan worden. Laat hem in elk geval niet zwerven, zodat hij mogelijk zwanger raakt of verwilderd.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!