Kijk op de Wijk: Molenstraat

Vrijdag 2 april 2021

Door Jos Jansen of Lorkeers

Deze serie gaat over “straten genoemd naar gebouwen”. Dus zou het logisch zijn dat je bij het doorfietsen van deze straat een molen zou zien he? Maar helaas… dat is niet het geval. Er wás wel een molen: de molen van Vorderman. Maar deze is al lang geleden verdwenen. In het begin waren alleen de wieken eraf gesloopt. In 1983 viel het restant onder de slopershamer. Waarom zeg ik “als je deze straat doorfietst”? Je kunt toch ook met de auto over deze straat?

De Molenstraat

Nou ja… het kan… maar makkelijk gaat het niet. Want de Molenstraat is voorzien van een “knip”: je kunt, als je vanaf de Stationsstraat komt, niet meer de hele straat gewoon afrijden. Je moet ná het kanaal dan links- of rechtsaf want de doorgaande weg voor auto’s is gesloten. Om weer in de Molenstraat te komen moet je dan een stukje omrijden. Met de fiets kun je nog wel rechtdoor bij de verkeerslichten en de straat gewoon volgen. Die knip maakt ook, volgens mij dan, dat het stuk van de Molenstraat vanaf de Stationsstraat “Molenstraat Centrum” heet. Het laatste stuk heet dan ook gewoon Molenstraat.

Bezienswaardigheden

Volgende beschrijving begint vanaf de Stationsstraat. Op de hoek Molenstraat-Stationsstraat staat nu nog het gebouw van de vroegere Ambachtsschool. Vroeger stond aan de Molenstraat een veel grotere uitbouw van de LTS, zoals de Ambachtsschool inmiddels was gaan heten. Die uitbouw was een houten gebouw die langzamerhand verpauperde en uiteindelijk gesloopt werd.

Verder is langs Molenstraat-Centrum veel nieuwbouw gepleegd. Aan de linkerkant loopt de Kayersbeek die weer bovengronds gekomen is. Aan de rechterkant zie je appartementengebouw “Forumpark de Prins”. Verderop in de straat staan nog meer appartementen met in het zogenaamde “plint” heel afwisselende winkels: een waxing-house, een paar kapperszaken, een drumzaak, een toko en zelfs een Aziatische servieszaak. Aan de Molenstraat, dus zonder –centrum vind je ook meer bedrijvigheid: een glashandel, een modezaak maar ook een echte kussenmakerij.

Andere straatnaam

Bij het schrijven van dit artikel kwam ik nog wel iets bijzonders op het spoor. De Molenstraat heette tot 1912 de Kerkstraat! Maar ja, er was ook al een Kerklaan en dan is vergissen met de Kerkstraat natuurlijk snel gedaan. Heel logisch dus om één van de straten een andere naam te geven. En dus werd de Kerkstraat vanaf toen de Molenstraat. Je kunt dus voor heel veel dingen terecht in die Molenstraat, alleen kun je niet meer genieten van de wieken van een molen….

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!