Zonnepark Klarenbeek en deA: Buurtbewoners belangrijk bij realisatie Zonnepark Klarenbeek

Donderdag 10 juni 2021

Door Redactie

Aan de Broekstraat in Klarenbeek wordt hard gewerkt aan de realisatie van een zonnepark. Ruim 40.000 zonnepanelen gaan vanaf september dit jaar voldoende stroom leveren voor zo’n 5.000 huishoudens. Otto Hettinga is vanaf het begin betrokken bij het project. Hij is trots. Vooral ook omdat het park tot stand is gekomen met hulp van de omwonenden. “Dat zij niet direct hun hakken in het zand hebben gezet is de sleutel geweest tot dit succes.”

Otto is bestuurslid bij EnergieRijk Voorst (ERV). Al 10 jaar. Hij is de oprichter. Deze duurzame energiecoöperatie van en voor inwoners van de gemeente Voorst helpt met het verduurzamen van woningen en zet projecten op om duurzame energie op te wekken. Zoals Zonnepark Klarenbeek.

 

Ze zetten niet hun hakken in het zand, maar kwamen met alternatief plan.

 

Otto werd als bemiddelaar ingeschakeld toen ProWind, de ontwikkelaar van het zonnepark, en de buurt er samen niet uitkwamen. “De buurt voelde zich nogal overvallen en het leek alsof de gemeente ook al akkoord was. Ze hadden toen kunnen zeggen: ‘Hier werken we niet aan mee en we gaan er alles aan doen om het park tegen te houden’. Het mooie is dat ze dat dus niet deden. De buurt wilde een bijdrage leveren aan de energietransitie van Klarenbeek, nam zijn verantwoordelijkheid en kwam met een alternatief plan, passend bij de schaal, de aard en de omvang van het landschap. De partijen gingen vervolgens met elkaar in gesprek. Dat gesprek liep stroef en de ideeën van de bewoners en ProWind leken niet naar elkaar te bewegen. Wethouder Arjen Lagerweij , die bij de gesprekken aanwezig was, vroeg mij erbij namens ERV. Ik fungeerde als een soort vertaalmachine. Ik zorgde ervoor dat de partijen feiten en fictie van elkaar konden onderscheiden. Zo kregen ze steeds meer begrip voor elkaars standpunten en ontstond vertrouwen. Uiteindelijk is een gezamenlijk ontwerp gemaakt voor een haalbaar plan waarin rekening is gehouden met de wensen van de omwonenden.”

Aantrekkelijk

Dit resulteerde in een zonnepark dat voor iedereen acceptabel is en waarvan ook de natuur profiteert. De optimaal opgestelde zonnepanelen worden gecombineerd met landschapselementen die aantrekkelijk zijn voor planten, dieren en insecten. Otto gelooft heilig in dit soort projecten. “Ik zag ooit in het gemeentehuis de film ‘The Age of Stupid’ en ergerde me aan het feit dat er mondiaal niets gedaan wordt aan het tegengaan van klimaatverandering. We kunnen juist veel doen. We moeten het terugvertalen naar onze eigen omgeving. Dan wordt het behapbaar. Dit zonnepark helpt echt. Verandering levert doorgaans weerstand op. Maar als de buurt nauw bij projecten betrokken wordt, is een goed resultaat mogelijk.”

ZonDelen kopen

Participatie, lokaal, duurzaam. Zonnepark Klarenbeek brengt die elementen op meerdere manieren samen. EnergieRijk Voorst wordt samen met deA, een soortgelijke energiecoöperatie in Apeldoorn, voor 50% mede-eigenaar van het zonnepark, dat vlakbij de gemeentegrens tussen Voorst en Apeldoorn ligt. Inwoners en bedrijven uit Apeldoorn en Voorst krijgen op deze manier de kans om te investeren in het zonnepark. Deelnemers kunnen ZonDelen kopen. Ze kosten 250 euro per stuk. “We hebben het bewust laagdrempelig gemaakt, zodat iedereen mee kan doen.” Otto weet zeker dat de animo groot zal zijn. “Het gaat absoluut lukken. Doen mensen het niet voor duurzaamheid dan toch zeker voor de 3,5 procent rente. Dat is toch een stuk interessanter dan de rente van een spaarrekening.”

Er is nog een goede reden om ZonDelen aan te schaffen. ERV en deA hebben geen winstoogmerk. Dat betekent dat al het geld dat overblijft, wordt gestoken in lokale plannen die een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving. Ook komt er een gebiedsfonds: jaarlijks wordt er vanuit het park geld beschikbaar gesteld voor een duurzaam, sociaal doel in Klarenbeek. “Dat kan van alles zijn”, zegt Otto. “Een elektrische deelauto voor het dorp, een buurtbieb, extra versterking van het landschap en noem maar op. Het moet aansluiten bij de wensen van de mensen uit Klarenbeek.”

Vrijblijvend kennismaken met ZonDelen van Zonnepark Klarenbeek? Meld je aan voor de online informatieavond via www.zonneparkklarenbeek.nl/zondelen/

Dit artikel is een stuk van onze partner deA. Dit in het kader van onze samenwerking met hen om meer bekendheid en uitleg te geven over Zonnepark Klarenbeek.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!