Sporten is net effe anders met Bertus

Donderdag 30 september 2021

Door Dione Lam

Na de paralympische spelen ben ik benieuwd geworden naar hoe de gehandicapte sporten in elkaar zitten. In deze serie ga ik 10 weken verschillende sporten bezoeken in Apeldoorn. Niet zomaar een sport, maar voor mensen die mindervalide zijn. Het verbaasde mij enorm dat er zo veel aanbod was in sport voor mensen met een beperking. Hoe voelt het voor de mensen om te kunnen sporten, en hoe denken zij erover? Daar ga ik naar op onderzoek. Vandaag neem ik een kijkje bij Bertus.

Wie is Bertus?

Bertus is een vrolijke man op leeftijd, namelijk 67 jaar oud. Elke dinsdagochtend staat hij enthousiast op de Bowls club in Apeldoorn. De sportieveling heeft sinds 2 jaar reumatoïde artritis, ook wel bekend als reuma, bij zijn beide enkels. Door de reuma werd het lastiger om andere sporten te beoefenen, aangezien rennen niet gaat en te veel pijn doet.

Te zwaar

Toen reuma ontdekt werd bij Bertus had hij het toch wel even zwaar. “Ik had het niet verwacht, maar nu was ik er wel eindelijk achter waar al die pijn vandaan kwam”, deelt hij met mij. Het begon in zijn enkels een poosje te tintelen, en uiteindelijk te ontsteken. Hierna is hij met zijn vrouw naar de dokter gegaan, waar na een onderzoek vastgesteld werd dat hij reuma had. “Ik kom uit best een sportief gezin, met mijn vrouw ging ik er ook op uit om te sporten. We gingen hiervoor samen naar de sportschool. In het begin van de reuma heb ik dit nog wel gedaan, maar ik merkte dat ik echt enorm moe werd en dat ik het gewoon niet meer aan kon.”

 

Het is ideaal! Alleen maar een balletje rollen en voor de rest niet rennen.

 

De sport

“Zelf kende ik deze sport nog niet”, vertelt Bertus. “Toen ik research ging doen op het internet, kwam ik achter deze club. Ik heb een proefles mee gedaan en kwam er toen achter dat het eigenlijk best leuk was.” Bowls is een bekende sport vanuit Engeland. Bij BC Woods in Apeldoorn wordt de sport binnen en buiten beoefend. Het doel is om de ballen zo dicht mogelijk bij de witte bal, genaamd de Jack, te spelen. “Het is nog niet zo makkelijk als de meeste mensen denken. De bal moet je met een speciale boog gooien en dus niet recht door het midden. Het geeft mij echt een kick als die bal dichtbij de Jack komt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!