Oscar’s Beeld: Orgel Grote Kerk

Vrijdag 19 augustus 2022

Door OscarDeWit

Op de foto is de achterzijde van de Prestanten te zien in het orgelfrond van de Bätz Witte orgel in de Grote Kerk

Fotofestival

Op 5 juni 2021 was het gelukkig weer mogelijk! Het twee jaarlijkse fotofestival van Apeldoorn Photo ging definitief door! Uiteraard werd het festival aangepast aan de toen geldende coronamaatregelen en het thema kon niet passender zijn: In de beperking toont zich de meester. Ik was één van de fotografen die mee deed aan dit festival. De Grote Kerk was één van de locaties waar een expositie plaats vond. Ik mocht mij, samen met 3 andere fotografen, verheugen op een mooie plek in deze prachtige  kerk. Lopende door deze prachtige kerk dacht ik het zou mooi zijn om een shoot te doen…..

Bätz Witte orgel

Na overleg kreeg ik groen licht voor een fotoshoot. Wil je ook in het orgel fotograferen? Ik was erg verbaasd en enthousiast, uiteraard wilde ik dat maar dan moest ik wel rekening houden dat het er erg klein was. De afspraak werd gemaakt en na dat ik eerst helemaal in de nok van kerk was geweest, wat al een geweldige ervaring op zich was en unieke beelden opleverde, en de andere ruimtes had gefotografeerd, was het tijd voor het orgel. Herman Koldenhof, hulp koster, wachte mij op en vertelde onderweg het één en ander over het orgel: dit is het Bätz Witte orgel zei hij en opende de deur die toegang bood in het orgel. Niets was te veel gezegd over de afmetingen. Een indrukwekkende ruimte met om me heen allerlei orgelpijpen in diverse maten. Herman begon te vertellen over de diverse orgelpijpen met bijbehorende namen. Ik keek om mij heen om een goede plek te vinden om de foto’s te maken en mijzelf ingeklemd tussen mijn statief en de orgelpijpen achter me kon ik dit tussendoortje maken met zicht op het kerkgebouw.

Bouw van het orgel

Het kerkorgel werd gebouwd tussen 1894 en 1896 door Johan Frederik Witte, die bedrijfsleider was bij orgelbouwer J. Bätz & Co.
Op Eerste kerstdag 1896 was de ingebruikname. De stijl van de orgelkast is dezelfde neo-renaissancestijl als die van het kerkgebouw. Opvallend is dat het torentje boven op de kansel, die voor het orgel staat, vrijwel identiek is aan het torentje midden bovenop het orgel. Ook de pijpenvelden zijn gelijkvormig aan de ramen van de kerk (rechthoek met boog). Het oorspronkelijk 30 stemmen tellende orgel (hoofdwerk, zwelwerk en pedaal) werd in 1977 door de gebr. Van Vulpen uitgebreid met een derde manuaal met 12 extra stemmen (bovenwerk).

Organisten

Willem Frederik Enderlé was de eerste organist. Vervolgens Cornelis Wijers die het orgel meer dan 60 jaar bespeelde. In de jaren 70 was Piet van Egmond de organist van de kerk. Aan hem is het initiatief te danken voor de uitbreiding met het derde manuaal. Jan van Gijn bespeelde het instrument hierna 32 jaar. In 2012 werd hij opgevolgd door Wout van Andel. In 2019 werd Toon Hagen benoemd als organist die daarnaast vanaf september 2021 tevens de functie van stadsorganist bekleedt.

Nog even dit: Open Kerk periode met de expositie

‘Leren van oude meesters’ met werk van Lisa Wiersma, Maria Wiersma en Nard Kwast. Deze 3 exposanten waren te zien in het programma ‘Het geheim van de meester’ waarin de reconstructie van de Nachtwacht gerealiseerd werd

Geopend alle zaterdagen en zondagen t/m 10 september van 11.30 tot 16.00 uur.
Muziekpodium van 14.00-16.00 uur.
Gratis toegang. Entree en parkeren achterzijde kerk.
Voor meer info www.grotekerkapeldoorn.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!