Een opzienbarend natuurverhaal: de wolf in Nederland

Maandag 5 september 2022

Door Redactie

Het kan niemand ontgaan zijn, de wolf is terug in Nederland. Filmmaker en wolvenkenner Cees van Kempen volgde de wolf in zijn tocht vanuit oost Duitsland naar Nederland, waar hij een familie stichtte. Het resulteerde in de natuurfilm WOLF. De Natuurfilm toont een uitzonderlijk portret van het leven van een wolvenroedel in Nederland, waar de wolf al 150 jaar niet werd gezien. Op 19 september zal Cees van Kempen aanwezig zijn voor een Q&A na de film bij Gigant in Apeldoorn om 19:00 uur. 

WOLF is een familiefilm met oogstrelende en unieke beelden van de wolf en zijn roedel, die nergens beter tot zijn recht komen dan op het grote witte doek. Het verhaal wordt verteld door Matthijs van Nieuwkerk.

Bekijk hier de trailer van WOLF

De film volgt het welpje Scout, dat wordt geboren in het oosten van Duitsland. Scout groeit spelend en onbezorgd op. Eenmaal volwassen verlaat hij de roedel, op zoek naar een eigen territorium en een vrouwtje om zijn eigen gezin te kunnen stichten. Het is een gevaarlijke reis die hem uiteindelijk in Nederland brengt.

WOLF is één van de grootste natuurfilm producties die ooit in Nederland gemaakt is. BNNVARA is coproducent van de film. De film krijgt ook internationale aandacht. De Duits/Franse kwaliteitszender ARTE participeert in dit toonaangevende project. Nadine Zwicker van Arte: “Arte is trots om deel te nemen aan deze unieke film. De filmmakers hebben het verhaal van de terugkeer van de wolf naar Nederland weten te vertellen in het kader van de Europese expansie van de soort. Het is een prachtige film, met een sterke verhaallijn die het gedrag van wolven in het wild laat zien.”

Positieve reacties

IFAW ondersteunt de film WOLF. Directeur IFAW Nederland Joep van Mierlo zegt hierover: “Wij zetten ons al jaren in om een goede terugkeer van de wolf mogelijk te maken. De terugkeer van de wolf leverde in Nederland discussies op. IFAW werkt wereldwijd constructief aan oplossingen in conflicten tussen mensen en wilde dieren. In Nederland vragen wij beleidmakers om zich beter voor te bereiden op de aanwezigheid van wolven. De fraaie natuurfilm WOLF van Cees van Kempen maakt duidelijk hoe belangrijk de terugkeer van de wolf is voor een evenwichtige natuur. Het zal bijdragen aan een ecologisch onderbouwd en politiek gedragen beleid.”

Natuurmonumenten is enthousiast partner van deze film. De terugkeer van de wolf heeft grote impact op de Nederlandse natuur. Boswachter Frank Theunissen zag dat op de Veluwe gebeuren: “Door de terugkeer van de wolf zie je dat het gedrag van wilde zwijnen en edelherten veranderd. Ze passen zich aan, grazen op andere plekken en dat heeft invloed op de vegetatie. Wolven laten ook prooiresten achter en dat is voedsel voor aaseters zoals raven en speciale keversoorten. De aanwezigheid van de wolf verandert de natuur, dat zien we elke dag in onze gebieden. Ze wordt daardoor natuurlijker en dat vinden wij als boswachters prachtig.”

Over Cees van Kempen

Al in zijn vroege jeugd had hij een passie voor natuur en fotografie. Deze passie groeide tijdens zijn verblijf in Afrika, waar hij ook begon met filmen. In 2007 maakte hij als amateurfilmer een film van een visavontuur in de binnenlanden van Ethiopië. Toen deze film door RTL werd uitgezonden groeide zijn ambitie om professioneel (natuur)films te gaan maken. Om deze ambitie verder gestalte te geven ging hij in Engeland, de bakermat van natuurfilms, in de leer. Hier leerden professionals hem alles over het vak. In 2014 stopte hij met zijn managementadviesbureau en startte hij Ispida Wildlife Productions B.V. Hiermee ging hij zich volledig richten op de productie van hoogwaardige natuurfilms. Hij produceerde verschillende natuurfilms voor de Nederlandse publieke omroep. Meest recent werd in 2022 de natuurdocumentaire Marker Wadden op tv uitgezonden die hij samen met BNNVARA en Natuurmonumenten geïnitieerd heeft.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!