In Beeld: Jean Auguste van Willigen, eigenaar van Abientoo Coffee

Zaterdag 20 augustus 2022

Door Ben Eggermont

In de Nettenfabriek aan de Spoorstraat vind je het bedrijf Abientoo Coffee van Jean Auguste van Willigen. Jean Auguste handelt in de vintage Moccamaster koffiezetapparaten die hij een tweede leven geeft.

Hoe ben je hiermee in aanraking gekomen, niet wat je noemt voor de hand liggend?

“Ik was 17 toen ik ermee startte, ik ben nu 20 dus ik doe het al een kleine 3 jaar. Ik had altijd al affiniteit met koffie, ik vind het gewoon een heel mooi product. Mijn broer zat destijds in de vintagemeubels en we kwamen een keer bij een woningontruimer. Daar stonden een aantal Douwe Egberts koffiezetapparaten. Ik vond het mooie machines qua vormgeving en mijn opa en oma hebben al sinds dat ik mij het kan herinneren zo’n apparaat. Mijn ouders gebruiken het ook al meer dan 25 jaar. Dus ik dacht: ik koop ze gewoon en ik zie wel. De desbetreffende apparaten had ik toen opgeknapt, zodat ze er weer mooi uitzagen, en ze via Markplaats verkocht.”

Als je uit de doos haalt, voelt het echt als een nieuw product, maar het heeft al een leven gehad

 

Wat heeft je doen besluiten hiervan een business te maken?

“Er bleek toen wel vraag naar te zijn. Op den duur stond thuis de gang vol met koffiezetapparaten. De lockdown kwam en de Nettenfabriek kwam in beeld en zo ben ik het bedrijf begonnen. Ik vind ondernemen heel leuk. Het ontwikkelen van een concept dat nog niet bestaat en dat ook echt waarmaken. Ik ben de enige die zo specifiek met dit product bezig is: Moccamaster, één merk, een filterkoffiezetapparaat, helemaal zo goed als nieuw maken, je koopt geen tweede hands product, maar een volledig gerenoveerd apparaat. Als je uit de doos haalt, voelt het echt als een nieuw product, maar het heeft al een leven gehad. Ook goed vanuit het perspectief van duurzaamheid. Mooi is dat het een goed te repareren apparaat is, puur mechanisch. Als je tegenwoordig iets koopt en het gaat na verloop van tijd stuk, krijg je gewoon een nieuwe als het binnen de garantie valt, maar repareren is eigenlijk geen optie.”

De filterkoffie was een tijdje minder populair onder de invloed van de Senseo en de cup-jes, maar herstelt zich nu weer

 

Over Jean Auguste

Geboren: 15 Juli 2002
Broers-Zussen: 3 broers en één zusje
Verliefd, verloofd, getrouwd: Geen relatie, die leuke man kom ik nog wel tegen.
Kinderen: Geen, Abientoo Coffee is als start-up wel een beetje een kindje van mij
Meest trots op: De ontwikkeling die ik als ondernemer en mens ben doorgegaan afgelopen jaren.
Raakt geïnspireerd door: Mensen die werkelijk waarde toevoegen aan de maatschappij, als iemand impact heeft door zijn doen en laten raak ik daardoor geïnspireerd.
Hekel aan: Slechte koffie, zonder passie. Dan drink ik liever een kop thee.
Is gek op: Cello muziek
Welk boek ligt er op je nachtkastje: 6 minuten dagboek van Dominik Spenst
Waar  mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: Kaneelbroodje / Kanelbulle

 

Duurzaanheid was mede bepalend voor je keuze voor de Moccamaster?

Zoals gezegd kende ik het product van huis uit. Het is een Nederlands product, de fabriek staat in Amerongen die tot op de dag van vandaag het apparaat produceert. Eind jaren 60 werd de eerste machine op de markt gebracht. Door de tijd heen zijn er wat ontwerpwijzigingen doorgevoerd, maar de basis is onaangetast gebleven Ze worden wereldwijd verkocht onder de naam Moccamaster. In Nederland is het destijds onder het merk Douwe Egberts veelal verkocht, mede door DE-spaarpunten is het bekend geworden. De filterkoffie was een tijdje minder populair onder de invloed van de Senseo en de cup-jes, maar herstelt zich nu weer. De simpelheid van de Moccamaster is echt prachtig. Het is een apparaat dat één ding heel goed doet: constant heet water leveren op de juiste temperatuur. Zo kan je allerlei koffies zetten, als je met verschillende bonen en malingen aan de slag gaat kan je alle kanten op met een Moccamaster.

Wat waren de reacties vanuit je omgeving?

“Mijn ouders vonden het wel prima, maar heleboel mensen waren wel lichtelijk verbaasd, maar dachten wel: Het past wel bij Jean Auguste. Het roept nog altijd verbazing op als je zegt dat je studeert en een eigen bedrijf hebt in vintagekoffiezetapparaten. Het is zeker niet gebruikelijk.”

Waar haal je je apparaten vandaan, bestaat er een soort markt waar ze worden aangeboden?

“Ik probeer zelf via sociale media aandacht te genereren voor het hergebruik van apparaten en wat ik dat kader doe. De apparaten probeer ik via markplaats, veilingen of woningontruimingen te achterhalen en te kopen. Daarnaast krijg ik ze ook wel aangeboden via berichtjes of mailtjes. Maar het blijft een uitdaging om goede apparaten te verkrijgen. Ik kan niet zomaar een partij bestellen, je moet er echt zelf achteraan. Van sommige oude apparaten zijn sommige onderdelen niet meer verkrijgbaar, dan probeer maar uit verschillende apparaten weer één goed apparaat te maken. Soms krijg ik apparaten, maar de meeste koop ik in, de mensen kennen inmiddels wel de waarde ervan.”

Hoe weet je dat je geen kat in de zak koopt?

“daar moet je wel scherp op blijven, soms denk dat wordt niks, maar al verder kijkend blijkt het toch wel weer mee te vallen. Het is toch een kwalitatief goed product dat in principe ontworpen is om hersteld te kunnen worden. Het lukt eigenlijk altijd wel om er iets moois van te maken. En een enkele keer, als je de  doos open maakt, vraag je je af: Waarom doe ik dat eigenlijk. Zo is het iedere keer weer spannend en dat is tegelijkertijd de charme ervan.”

“Het apparaat verkoopt op de een of andere manier zichzelf eigenlijk wel. Het is zo’n mooi product, het klopt van alle kanten

 

Tot zover de inkoop, maar hoe zit het met de verkoopkant?

“Het apparaat verkoopt op de een of andere manier zichzelf eigenlijk wel. Het is zo’n mooi product, het klopt van alle kanten, het zet goede koffie, het ziet er goed uit. Het gaat daarbij ook om de beleving die je mee verkoopt, het vintage-karakter, passend bij een bepaalde lifestyle, aandacht voor duurzaamheid en hergebruik. De doelgroep is ook heel divers, de een valt op de vintage uitstraling, de ander gaat voor de kwaliteit en goede filter koffie. Voor alle leeftijden. Er zijn allerlei kanalen, Internet, Facebook en Insta en via mond-tot-mond reclame natuurlijk. En ook is Marktplaats is ook een goede plek. Ik heb ook een webshop waar de mensen terecht kunnen. Af en toe heb ik ook internationale klanten.”

Hoe ben je aan de benodigde kennis gekomen?

“Alle kennis heb ik eigenlijk zelf allemaal bij elkaar gezocht. Door het apparaat uit elkaar te halen en alles vast te leggen en te documenteren bouw je je kennis op. Omdat het echt allemaal puur mechanisch is kun je die kennis redelijk snel jezelf eigen maken. De ervaring bouw jezelf verder uit door het gewoon te doen. Ik heb zelf bepaalde checklisten gemaakt die daarbij van pas komen. Die helpen vooral bij reparaties die je niet zo vaak hoeft te doen. Naderhand test ik de apparaten op de juiste werking. Op een keer kon ik maar water blijven schenken en bleek dat het eronder gewoon weer uitstroomde, een leermomentje. Bleek een niet gemonteerd slangetje te zijn. Het is verhoudingsgewijs eigenlijk een betrekkelijk eenvoudig apparaat. Er zit geen software in of andere electronica, het is echt puur mechanisch. Maar wel geniaal bedacht. Ik heb nog wel een lijntje met de fabriek en dat is wel leuk.”

Ik ben een creatieve geest. Ik houd van creëren waarbij ik altijd mijn eigen duurzaamheidsinsteek kies

 

Wat hoop je te leren van het ondernemerschap, heb je nog ‘lessons learnt’ die je wilt delen?

“De Nettenfabriek is voor mij een echte leerschool geweest, je bent 17/18 en je start je bedrijf, dat is toch een hele stap. Mijn oudere broer, ook ondernemer, heeft me daarbij wel ondersteund en bij mijn moeder, ook econoom kon ik met mijn vragen terecht. Dat helpt echt. Het is wel leuk om die skills in de praktijk te leren. Ik volg nu een opleiding aan de Hotelmanagement school in Leeuwarden. Dat is een bedrijfskundige opleiding waarmee ik als ondernemer ook mijn voordeel kan doen. Ik ben een creatieve geest. Ik houd van creëren waarbij ik altijd mijn eigen duurzaamheidsinsteek kies. Het is nu koffiezetapparaten, maar dat wil niet zeggen dat ik voor de rest van mijn leven in de koffiezetapparaten zit. Het loopt nu en dat spoor hou je vast, maar het denken gaat verder naar mogelijk andere optie in de wereld van de koffie. Er is nog veel meer te ontdekken.”

Wanneer denk je je opleiding af te ronden? 

“Ik ben nu een half jaar bezig. Het ie een opleiding van 4 jaar, nog ruim 3 jaar te gaan. Maar het ondernemen gaat wel gewoon door, een combinatie die onder studenten wel meer voorkomt.“

Heb je nog andere passies waar je tijd in gaat zitten zoals sport, hobby’s en dergelijke?

“Ik speel cello en zat bij het Apeldoorns Jeugdorkest. Door mijn verhuizing naar Leeuwarden gaat dat nu niet meer. Cello is een pracht instrument. Ik doe verder nog van alles. Kortgeleden nog veel gezeild. Ik heb 3 broers en een zusje waar ik ook regelmatig naar toe ga. Ik denk dat ik in Leeuwarden weer op zoek naar de mogelijkheid om weer met mensen te muziek te maken. Alleen muziek maken kan wel, maar het samenspelen met andere muzikanten is zoveel fijner. Samen muziek maken is toch van een ander level. Sport is een beetje naar de achtergrond verdwenen.”

Wat zijn je ambities voor de komende 5 jaar?

“Een mooie vraag, maar wel een lastige. Ik wil sowieso verder bouwen aan Abientoo Coffee en het ondernemen verder ontwikkelen. Met ondernemen echt waarde toevoegen aan de maatschappij vind ik heel belangrijk. Niet alleen koffiezetapparaten opknappen en verkopen, maar zo ook aandacht vragen voor duurzaam handelen. Bij mensen bewustzijn creëren om na te denken over ons eigen handelen en uiteraard mijn studie afronden.”

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!