Het streekvervoer in Apeldoorn gaat opnieuw staken, maar waarom?

Dinsdag 21 februari 2023

Door Kevin van Es

Veel busritten van RRReis, de busmaatschappij die actief is in Apeldoorn, komen deze week te vervallen. Medewerkers in het streekvervoer gaan namelijk opnieuw staken. Begin februari werd er al gestaakt door een aantal RRReis-chauffeurs in Apeldoorn. De staking gaat aanstaande woensdag en vrijdag plaatsvinden. Dat melden werknemers vakbonden CNV en FNV op hun website. De vakbonden geven aan dat dit naar alle waarschijnlijkheid niet de laatste staking is. We spraken met Evert Jan van de Mheen. Hij is al ruim 20 jaar in dienst als onderhandelaar voor het CNV.

Onvrede onder werknemers

Tijdens de vorige staking heerste er al veel onvrede onder de werknemers van RRReis over onder andere de werkdruk, die de laatste jaren enorm is toegenomen. Ook werd er gestaakt voor een betere ouderenregeling en werd er gehoopt op een loonsverhoging. Volgens Evert Jan heeft deze staking weinig effect gehad op de onderhandelingen: “De voorstellen van de werknemers en de werkgevers liggen nog een heel eind uit elkaar en hierdoor liggen de onderhandeling op dit moment zelfs stil,” aldus Evert Jan. Mede daarom is er wederom gekozen voor een staking. Hij verklaart: “Als er een passende reactie komt vanuit de werkgevers, kunnen de onderhandelingen weer hervat worden.” De voortekenen hiervoor zijn er volgens de onderhandelaar van het CNV op dit moment nog niet. Werknemersbond FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar en het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. Het loonbod van VWOV bedraagt 8 procent voor een jaar.

Mentaal zwaar werk

Ook spraken wij met Apeldoornse buschauffeur Dirk Groeneveld. Ook Dirk doet, net zoals de vorige keer, mee aan de staking. Hij is al ruim 32 jaar beroepschauffeur en was 12 jaar lang voorzitter van de ondernemersraad in IJssel Vecht. Hij rijdt voor de reisorganisatie Hermes, na jarenlang voor Keolis te hebben gereden. “We voelen ons niet serieus genomen,” reageert Dirk op het aanbod vanuit het VWOV. Volgens Dirk is de vraag naar verbeterde randvoorwaarde veel groter dan de vraag naar een salarisverhoging: “De werkdruk moet verminderd worden en we eisen reëlere reistijden,” aldus Dirk. Ook hij ervaart de hoge werkdruk tijdens de ritten. “Fysiek is het werk niet per sé zwaar, het is vooral mentaal een zwaard beroep. We moeten constant scherp zijn en voorkomen zeker 2 á 3 ongelukken per dag,” verteld Dirk. De Apeldoornse chauffeur hoopt dat de stakingen snel kunnen voorbij zijn en dat de onderhandelingen over een verbeterd cao snel hervat worden. Volgens Dirk heeft deze zaak alleen maar verliezers.

Streekvervoer in Apeldoorn

Op woensdag en vrijdag rijden er ook in Apeldoorn dus minder bussen dan normaal. “Het aantal bussen wat wel rijd in Apeldoorn is afhankelijk van hoeveel chauffeurs er mee doen met de staking,” meldt Evert Jan van de Mheen. Dit betekent dus dat de Apeldoornse ov-reiziger rekening moet houden met het uitvallen van diverse diensten. Op dit moment gaat het om twee dagen, maar dit kan volgens Evert Jan nog veranderen: “Maandag en dinsdag wordt er in veel delen van het land carnaval gevierd. Hierom hebben wij ervoor gekozen om op deze dagen niet te gaan staken,” aldus Evert Jan. Er kunnen dus nog dagen aan toe gevoegd worden. De stakingen worden volgens CNV wel minimaal 48 uur van te voren aangekondigd.

Zoals het er nu voorstaat, wordt er in ieder geval gestaakt op woensdag 22 en vrijdag 24 februari.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!