Red de kinderboerderij!

Zaterdag 4 juni 2011

Door Alex van Wijhe

’De kinderboerderij moet blijven’, zo vatte één van de aanwezige kinderen de hoorzitting samen. Bijna vier uur lang heb ik gebiologeerd geluisterd naar diverse insprekers tijdens de drukbezochte Politieke Markt over het Maatschappelijk Vastgoed van 01 juni. Er kwam veel informatie voorbij en het zal ook de nodige tijd kosten om het te laten bezinken en erop te bezinnen. Het is in ieder geval duidelijk dat het maatschappelijk vastgoed niet altijd vast goed is. De bezuinigingen die gemaakt moeten worden zijn fors, maar ook noodzakelijk. Toch gaat het bij zowel de kinderboerderij, als het natuurhuis en de bibliotheken om instellingen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Dit is heel belangrijk, kinderen zijn de volwassen van de toekomst. En natuurlijk bestaan de vaste bezoekers niet geheel uit kinderen, maar lopen ze uiteen van baby’s tot bejaarden, van wandelwagens tot rollators en alles daar tussen in. Daarnaast is er binnen deze instellingen ook aandacht voor de natuur en omgeving, iets wat in deze tijd van ‘duurzaamheid’ niet onbelangrijk is.

Waarom er bezuinigd moet worden op juist deze zaken vragen velen zich terecht af. Er worden miljoenen gepompt in de ontwikkeling van een nieuw parkeergarage en in grote tempels als Omnisport en Omnizorg. Maar die 300.000 euro van de kinderboerderij is dan teveel. Of moeten we misschien de naam verandering in Omniboerderij; zou het dan ook oneindige geldstromen ontvangen van de gemeente?

Ik hoop oprecht dat de gemeenteraad het college dwingt om op andere taken te bezuinigen. Toch wil ik niet alleen maar klagen over deze voorgenomen bezuinigingen. Het is een feit dat de gemeente elke euro moet omkeren en gaten schieten in de begroting is dan ook geen optie. Ik wil dan ook constructief meedenken over eventuele alternatieven. En dat is dan ook gelijk mijn oproep door middel van deze blog; wat zou er kunnen veranderen? Op welke dingen mag wel (meer) worden bezuinigd om de kinderboerderij, het natuurhuis en de wijkbibliotheken te sparen? Of zijn er misschien alternatieve financieringsvormen te bedenken? Creatieve, en misschien onorthodoxe, ideeën zijn meer dan welkom!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!