Apeldoorn sterk in sociaal ondernemen

Maandag 10 juni 2013

Door StrangeArt

Apeldoorn heeft als eerste Nederlandse gemeente het PSO-certificaat gekregen. Daarmee worden haar prestaties op het gebied van ‘sociaal ondernemen’ sterk positief bevestigd.

De afkorting PSO staat voor Prestatieladder Socialer Ondernemen. De gemeente ontving het certificaat voor haar aanpak en resultaten om als werkgever mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden in de organisatie.

Bedrijven met een PSO-erkenning dragen meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Er zijn vier verschillende treden op de ladder, van aspirant tot trede 3. Apeldoorn ontving meteen de hoogste trede.

De gemeente wil sociaal ondernemerschap graag stimuleren. Daarom vraagt zij – net als een aantal andere gemeenten – bij het inkopen van producten en diensten aan ondernemers om een percentage van het totale bedrag te besteden aan de inzet van mensen met een aftstand tot de arbeidsmarkt. Ook zet de gemeente de PSO in bij aanbestedingen.

De Prestatieladder Socialer Ondernemen is een onafhankelijk meetinstrument. Het is ontwikkeld door TNO, in nauwe samenwerking met bedrijven uit verschillende sectoren en SW-bedrijven. In de klankbordgroep voor de ontwikkeling van de PSO waren onder meer de VNG, werkgeversvereniging AWVN, UWV en MVO-Nederland vertegenwoordigd.

Veel bedrijven en (overheids)organisaties kennen al langer het fenomeen social return. Dat staat voor het maken van een afspraak bij aanbestedingen om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie aan werkervaring te helpen. Door de PSO worden bedrijven nog meer geprikkeld om de inzet van mensen voor wie het moeilijk is een reguliere plek op de arbeidsmarkt te krijgen, structureel goed in te passen.

Bij social return is de sociale bijdrage die bedrijven al leveren, meestal geen factor die meeweegt. De afspraak geldt immers alleen voor de duur van de afzonderlijke aanbesteding. Die praktijk kan met de Prestatieladder verbeteren, want de aandacht ligt daarbij veel meer op duurzame inzet van mensen.

Bron: VNG Magazine

Terzijde maar niet onbelangrijk: Ik heb eerder een artikel geschreven over “Sociaal ondernemen”, toen was ik erg kritisch en stelde dat het wettelijk niet mogelijk was. Excuses voor deze stelling, de praktijk blijkt anders..

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!