Wethouder juicht fusie Markant-Gigant toe

Woensdag 20 januari 2016

Door Redactie

Detlev Cziesso windt er geen doekjes om. Nu Gigant en Markant besprekingen beginnen over een vergaande vorm van samenwerking, gaat de Apeldoornse cultuurwethouder nog een stap verder door desgevraagd volmondig ja te zeggen tegen een fusie. Vanmiddag (woensdag 20 januari) waren vertegenwoordigers van de gemeente, Gigant en Markant in het stadhuis aanwezig om hun plannen toe te lichten.

Die plannen komen geheel overeen met hetgeen Apeldoorn Direct jongstleden maandag al naar buiten bracht. Hoewel de directeur van Gigant in het afgelopen weekend nog verklaarde dat ,,een fusie niet aan de orde is’’, gaf Gigant’s bestuursvoorzitter Marcel Jeths in het stadhuis toe zo’n fusie niet uit te sluiten. Woorden van dezelfde strekking kwamen van de voorzitter van de raad van toezicht van Markant. Beide bestuurders laten, zoals Apeldoorn Direct al aangaf,  de besprekingen over aan Loek Sijbers (interim-directeur Markant) die als een soort informateur de balans opmaakt en de diverse mogelijkheden van samenwerking (lees fusie) aftast. Hij heeft daarvoor een half jaar de tijd.

Gigant en Markant willen niets van een gedwongen huwelijk weten. ,,Dat werkt niet’’, hetgeen ook door wethouder Cziesso wordt onderschreven. Ook is het duidelijk dat er met een fusie extra geld is gemoeid. De praktijk heeft geleerd dat fusies in cultuurland Nederland zelden geld ópleveren. Als het moet tast Cziesso in de buidel al laat hij niet zich uit over bedragen.

Wel keek hij terug op de bezuinigingen die cultureel Apeldoorn in het algemeen en Gigant in het bijzonder hebben getroffen. De ton aan bezuinigingen heeft de poptempel annex filmhuis in grote problemen gebracht.  ,,We kunnen daardoor niet meer brengen wat we willen brengen’’, aldus Marcel Jeths die erop wijst dat Gigant in zwaar weer verkeert. ,,Ook wat de personele bezetting betreft. ,,We hebben nog negen fte’s over, met minder kunnen we echt niet.’’

Markant staat er aanzienlijk beter voor. Ook daar vielen ontslagen en werden contracten niet verlengd. Door drastisch te bezuinigen bleef directeur Ilse Verburgh overeind in de storm. Bij haar vertrek in 2014 liet ze een financieel gezonde instelling voor kunst- en cultuureducatie achter.

Naast Gigant en Markant is de gemeente Apeldoorn de derde partij. Cziesso en zijn de zijnen willen Gigant overeind houden, ook al is een eerder ingediend plan de campagne van het bestuur van Gigant gewogen en te licht bevonden nadat deze ook extern tegen het licht was gehouden. Jeugdcultuur heeft de volle aandacht van Cziesso en waar het kan stimuleert hij samenwerking.  ,,Ik juich een fusie tussen Markant en Gigant toe’’, aldus de wethouder, die bovendien verder kijkt dan de twee instellingen aan de Nieuwstraat. Als het aan hem ligt worden ook ACEC en CODA nauw bij samenwerking in het Cultuurkwartier betrokken. Met volledige instemming van Carin Reinders (CODA) en Gerrit Steenbergen (ACEC).

Maar eerst Gigant-Markant. ,,Dit is het begin’’, aldus een duidelijke Detlev Cziesso. Wordt vervolgd dus.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!