“Campagnevoeren op Station mag gewoon!”

Dinsdag 17 maart 2015

Door Eppo Gutteling

Marga Jonkman PvdA-Apeldoorn

Aldus de Rechtbank Gelderland. Het Openbaar Ministerie gaat niet in beroep.

 

 

PvdA-Waterschapsbestuurder Eppo Gutteling won onlangs, ruim 2 jaar na dato, voor het Apeldoornse Kantongerecht een zaak tegen OM en de NS-spoorwegpolitie. Daarmee ligt de weg vrij voor politieke partijen en andere maatschappelijke organisaties om weer gewoon hun mening uit te dragen op Nederlandse stations. Zonder weggestuurd te worden en zonder torenhoge kosten.

Een week lang voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 voerde Gutteling met partijgenoten tussen 07.00 en 09.00 campagne vóór en op het Apeldoornse station. Een ideaal moment. Veel forenzen vertrekken dan naar elders. De PvdA-ers deelden -met een vriendelijk woord- de beroemde glossy’s uit met op de voorpagina Diederik Samsom en “Jakhals” Frank Evenblij. Ideaal materiaal omdat mensen wat te lezen hebben na de dunne (toen nog) Spits en Metro. De glossy’s werden ook niet weggegooid, zo bleek elke dag weer.
Op 10 september werd hij daar bekeurd door opsporingsambtenaren van NS, omdat hij “art. 52.1.e van het (AMVB) Besluit personenvervoer 2000” zou hebben overtreden.

In Apeldoorn strekt NS-grond zich uit tot bijna het gehele voorplein en het halve achterplein van het Station, dé fietsverbinding van en naar noord- en zuid Apeldoorn, AH, restaurants, de fietsenstallingen alsmede het halve busstation geëxploiteerd door Syntus. Een vrucht van de verzelfstandiging van onze Spoorwegen en het daarmee samenhangende conglomeraat van NV’s, BV’s en Trusts. En een toonbeeld van de steeds verdergaande privatisering van onze openbare ruimte middels malls, winkelcentra, afgesloten parken en gated community’s, waar blijkbaar alleen nog het recht van de private eigenaar geldt.

Gutteling maakte zich boos over de bon die hij aan de broek kreeg en diende een verzetschrift in.
Immers wat is nog de betekenis van artikel 7 van de Grondwet, als dat in zo’n groot gebied wordt ingeperkt.
De APV verzette zich niet tegen wat hij deed.
Gutteling ontdekte ook andere dingen. Zo was het aan NS gelieerde -en door hen gelicenceerd – Zeister directmarketingbedrijfje Veldmark BV. bereid campagne te voeren voor de lokale PvdA, maar dan wel tegen de lieve som van ten minste € 593,- voor elke 2 uur op een dag. Vergunningkosten daarbinnen elke dag voor NS € 363,-!
De Metro kwam op resp. 11 en 12 september 2012 uit als ware het een partijkrant voor de PvdD of de SP. Ook daar was blijkbaar dik voor betaald. Bent u ’s morgens een forens, moet u eens kijken hoe het er aan toegaat. Zijn de vaste krantenbakken vol, worden de overgebleven stapels Metro’s door de onderbetaalde krantenjongens gewoon op het plaveisel van de verschillende perrons geknikkerd. In Apeldoorn was dat in ieder geval zo. Bergen horecavuil ook nog naast de vuilcontainers op Apeldoorns station. Niets waar de NS-politie tegen optrad. Dat rook dus naar willekeur.

Sinds afgelopen kerst weet bijna elke Nederlander het; Een AMVB, daar komt geen kamerlid of kabinetslid aan te pas. Dat regelt een minister met een paar ambtenaren. En zo regelde de NS in 2000 dat ongetwijfeld met de AMVB die hoort bij art. 72 van de Wet Personenvervoer. De reikwijdte daarvan geldt niet alleen onze stations maar blijkbaar evenzeer de ruime omgeving van elke bushalte.
In die AMVB staan tal van dingen waarmee normale mensen zich niet zouden inlaten in de buurt van een halteplaats. Personeel hinderen, dronken zijn, vuurwerk afsteken, gevaarlijke stoffen meenemen, roken waar het niet mag, gevaarlijk langs het spoor lopen, etc.
In art. 52 van de AMVB die regelt wat “Onder verstoring van orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang als bedoeld in art. 72 van de wet worden verstaan”, staan ook 2 artikelen die objectief gezien niets daarmee uitstaande hebben. nl. onder f. “het uitoefenen van een beroep of het aanbieden van diensten”, en onder g. “het tentoonstellen, maken van propaganda, verspreiden van drukwerk, of houden van een inzameling”.

En bij dat laatste heeft Apeldoorns kantonrechter Mr. Prisse op 10 november j.l. nu een punt gezet en samen met Gutteling nu jurisprudentie geschreven. Prisse overweegt met zijn vaststelling tot Vrijspraak dat “Gutteling heeft het ten laste gelegde feit niet begaan. Er is niet waargenomen dat Gutteling ergens gevaarlijke situaties en/of opstoppingen heeft veroorzaakt”.
Daarmee overruled hij het onder g. strafbaar getelde naakte feit en voegt eraan toe dat daar ook “een verstoring van ….” mee gepaard moet zijn gegaan!

Als u zich netjes op het station gedraagt met campaignen bent u dus niet strafbaar!

De OvJ. was zo onder de indruk van deze uitspraak dat hij geen hoger beroep wenste in te stellen.

Waarvan akte.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!