Gymnasium leerling Vincent Houtjes pakt NK-titel dammen

Maandag 16 juni 2014

Door Eva Houtjes

Eva Houtjes

Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen sneldammen die op zaterdag 14 juni in Denksportcentrum Den Hommel, Utrecht werden gehouden, pakte Vincent (leerling aan het Gymnasium Apeldoorn) de titel bij de pupillen.

Vijf weken geleden bij het normale tempo dammen, kwam Vincent door twee verliespartijen niet verder dan een vierde plaats. Aangezien het speeltempo van 5 minuten en extra 5 seconden per zet Vincent erg ligt, wilde hij zijn revanche. Hij kwam vrijwel probleemloos door de voorronden en wist zich met 9/5 als poulewinnaar voor de finale te plaatsen.

Daar won hij in de eerste ronde van Niels van Ginkel. Al in de tweede ronde trof hij Dirk Vet. Ditmaal maakte Vincent geen fout en liep het remise. In de derde ronde won hij probleemloos van Age Brouwer. De remise tegen Marijn in de vierde ronde moet echter van heel ver komen. Marijn speelde een sterk toernooi, want hij wist ook Berke en Jorne op remise te houden. In ronde vijf wist Vincent een belangrijke overwinning te boeken en wel op Berke Yigitturk.

Door de winst van Berke op Dirk en de winst van Dirk op Jorne kwam Vincent op de eerste plaats terecht, met één punt voorsprong op Dirk en Berke. De winst van Jorne op Berke en de remise van Dirk tegen Age gaf Vincent kans om uit te lopen. Echter ook hij kwam niet verder dan remise. Daardoor kwam alles aan op de laatste ronde.

Dirk won en kwam op 10 punten, Berke won en kwam op 9 punten. Zou Jorne winnen werd het barrage met Dirk, zou Vincent winnen, was hij kampioen. Het liep remise, waardoor Vincent en Dirk Georgiev barrage moesten spelen om de 1e/2e plaats en Jorne en Berke om de 3e/4e plaats. Dirk nam een 2/4 ruil naar doorbraak, maar Vincent bleef koel, dwong Dirk dam te nemen om deze vervolgens af te nemen. Met 2 schijven achter in een 7 om 5 situatie kon Vincent één voor één de schijven afruilen. Wat restte was een oppositie, waarna Dirk niet anders kon dan opgeven. Bij Jorne en Berke waren maar liefst drie barrages nodig voor Jorne zich verzekerd wist van een derde plaats. Vincent is met deze overwinning wederom Nederlands Kampioen sneldammen. Hij wist al eerder, bij de welpen de titel bij het gewoon dammen (2010) en sneldammen (2011) te veroveren.