Kijk op de wijk: Westenenkerweg

Vrijdag 6 januari 2017

Door Jos Jansen of Lorkeers

De naam Westenenk bestaat al heel lang in Apeldoorn. In 1439 werd de naam ‘Westenenk’ voor het eerst genoemd. In Apeldoorn waren meerdere enken, de Westenenk was er één van. Een enk was akkerland: daarop werd het voedsel verbouwd voor de inwoners van het dorp.

Het verbouwen van dat voedsel ging in vroeger tijden heel anders dan nu. Kunstmest was nog onbekend: voor mest moesten schapen zorgen. En schapen hoorden niet op een enk: die hoorden op een veld: een heide-achtig gebied waarop ze naar hartenlust konden grazen. ’s Avonds gingen de schaapjes in de potstal waar ze de verteerde hapjes van de dag uitpoepten. Die poep was, vermengd met heideplaggen, uitstekend geschikt voor bemesting van de enk.

In de buurt Westenenk lag de boerderij van Johannes Houtjes: een vrijgezelle boer. Helaas liep het niet goed af met hem: op een kwade avond werd hij vermoord. Veel geruchten deden de ronde: Houtjes zou goed bij kas zijn geweest maar van het geld werd nooit iets teruggevonden. De erven van Houtjes verkochten de grond aan de gemeente. Die begon daarop met de bouw van de metaalbuurt. Soms noemt men die nog ‘Houtjesbuurt’.

De Westenenkerweg begint bij de Eendrachtstraat. Waarom is het begin niet aan de Hoenderparkweg?  zul je misschien zeggen. Huisnummer 1 geeft voor mij het begin van de straat aan. En dat nummer 1 is al sinds mensenheugenis aan de kant van de straat die het dichtst bij het station ligt.. En dat is hier bij de Eendrachtstraat. Detail: er is aan de Westenenkerweg geen nummer 1… maar het was er vroeger vast wel, denk ik.

Het begin van de straat is typisch Apeldoorns. Veel bomen, grindbermen en huizen met gebroken kappen. Grindbermen typisch Apeldoorns? Zoek je een antwoord op deze vraag? Ga naar Google en voer als zoekterm alleen ‘grindberm’ in. Er verschijnen 638 resultaten. Van de 25 eerste resultaten zijn 16 Apeldoornse vermeldingen. De andere 9 zijn vermeldingen in (misdaad)romans. De eerste andere plaats komt pas op nr. 26: Hardinxveld-Giessendam. Dus ik denk dat ‘grindberm’ toch wel typisch Apeldoorns genoemd mag worden.

De meeste huizen in het begin van de straat zijn gebouwd in het tweede kwart van vorige eeuw. Verderop in de straat zijn de huizen meestal iets nieuwer: de meesten zijn tussen  1945 en 1960  gebouwd. Niet meer die typisch Apeldoornse gebroken kap maar meer ‘recht-toe-rechtaan’: stijlen veranderen tenslotte in de jaren he?

Bij de serie foto’s die ik maakte in deze straat zit er één van een bord op een huis: “in ’t Houtjesveld”. Prachtig – zo’n historisch helemaal passende naam op een huis.

Bloggen is ook vooruitzien. Dus ik vroeg me vorige week al af: “wat kies ik hierna als onderwerp”. misschien is een thema leuk voor een reeks(je) blogs? Ik kwam toen op het thema: ‘straten genoemd naar echte Apeldoorners’. Met hulp van de leden van de Facebookgroep ‘je bent een Apeldoorners als…’ kwam ik tot een hele lijst: daar kan ik wel een paar jaar mee vooruit.. Maar ik denk niet dat ik alle namen achter elkaar gebruik… ‘afwisseling van spijs doet lezen’ denk ik….

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!