Literom nodigt Hagar Peeters uit

Vrijdag 3 maart 2017

Door David Levie

Koos Breukel

Het Achterom aan de Mariastraat is er niet alleen voor de bierliefhebber, ook lezers van proza en poëzie worden er op hun wenken bediend. Op dinsdag 7 maart staat een optreden van Hager Peeters op de rol van het Literom, zoals het Proef-locaal heet als het om literatuur gaat.

Hagar Peeters staat vooral bekend om haar dichtbundels. Maar sinds haar debuutroman over Malva, de ’verborgen’ dochter van de Chileense Nobelprijswinaar Pablo Neruda heeft ze nog veel meer lezers aan zich gebonden.

Een kleine werkgroep probeert het Literom nu al drie seizoenen overeind ter houden. Slechts een enkele keer was het toch niet misselijke toegangsbedrag van 17,50 euro toereikend om de kosten te dekken. In het recente verleden kwamen bestsellerschrijvers als Adriaan van Dis, Jan Brokken, A.L. Snijders en Renate Dorrestein naar Apeldoorn. Pas als er 40 kaarten worden verkocht, hoeft er geen geld meer bij. Tot voor kort kwam er indirect wat subsidie van de stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) maar deze bron is opgedroogd nu de Raad Voor Cultuur de kraan voor SSS heeft dichtgedraaid. Het is dan ook de vraag of Het Literom er nog een vierde seizoen aan vast kan knopen. ,,We hebben geen sponsors kunnen vinden’’, zegt Jeannette Teijgeler namens het Literom. ,,Wij willen literatuur voor iedereen toegankelijk maken, maar de toegangsprijs verlagen is vanwege de hoge kosten geen optie.’’

Niet alleen Hagar Peeters komt naar het Literom, ook recensent Arjan Peters (Volkskrant) reist af naar Apeldoorn om de auteur te interviewen over de gehandicapte dochter van Neruda uit zijn eerste huwelijk met de Nederlandse Maria Hagenaar. Nooit sprak hij over dit meisje, zelfs in zijn biografie wordt zij niet genoemd. Een pleeggezin nam de verzorging van Malva op zich. Ze stierf in 1943 in Gouda.

In de met de Fintro Literatuurprijs bekroonde roman van Hager Peeters komt de dochter van Maria Reyes-Havenaar en Pablo Neruda uitgebreid aan het woord. Aardig detail is het feit dat Hagar Peeters de min of meer ’verborgen’ dochter is van de socioloog en schrijver Herman Vuijsje, die zich nauwelijks als een echte vader manifesteerde. Haar moeder voedde Hagar alleen op. Genoeg gesprekstof dus voor een mooie literaire avond.

Kaarten zijn te koop bij boekhandel Nawijn & Polak aan het Marktplein. Bij de prijs is een consumptie inbegrepen. Aanvang 20 uur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!