Sfeervolle herdenking in Oranjepark

Vrijdag 5 mei 2017

Door Ben Eggermont

Onder een grijze, zware wolkenlucht vond gisteravond (4 mei) de jaarlijkse dodenherdenking in het Oranjepark plaats. Dit jaar voor de 72-ste keer.

Voorafgaand aan de plechtigheden rond het monument werd er in de goed bezette Grote kerk de herdenkingsbijeenkomst gehouden. Burgemeester Berends vroeg daarin aandacht voor het gebrek aan het onderlinge gesprek en het vermogen tot luisteren in deze door de sociale media gedreven tijd. Het thema van de herdenking ‘Geef vrijheid door’ kreeg een extra dimensie door eraan toe te voegen ‘de kracht van het persoonlijke verhaal’. Twee van deze verhalen werden in deze bijeenkomst naar voren gebracht. Het verhaal van Wybren Oosterbaan en zijn zoon. Wybren was wiskundeleraar aan de Koninklijke HBS en zoon Bennie, destijds student, beiden in het verzet. Kort voor het einde van de oorlog in februari 1945 werden ze gevangen genomen en op transport gezet naar Kamp Neuengamme. Daar overleden beiden aan honger en uitputting, zoals de Duitsers het noemden ‘Vernichtung durch Arbeit’. Zijn vrouw bleef achter met twee kinderen.

Een tweede verhaal is dat van Raviv van Renssen, een 25-jarige Dutchbat militair die tijdens de uitvoering van zijn taak, vrede bewerkstelligen tussen de strijdende partijen, zwaar gewond raakte door vijandelijk vuur. Raviv overleed dezelfde dag, 8 juli 1995, in het VN-hospitaal in Srebenica. Leerlingen van de Heemgaard, de Jacobus Fruitier scholengemeenschap en Markant verzorgden muzikale bijdrages en de voordrachten.

Na afloop van de bijeenkomst vertrok de Stille Tocht vanaf de kerk naar het monument in het sfeervolle Oranjepark waar opvallend veel jonge Apeldoorners acte de présence gaven. Daar aangekomen legde burgemeester Berends namens alle inwoners van Apeldoorn de eerste krans. Muziekvereniging Klarenbeek speelde enkele toepasselijke muziekstukken. Na het blazen van de taptoe werd het twee minuten stil. Vele organisaties waaronder nabestaanden van het toenmalige verzet, de Joodse Gemeente in Apeldoorn en scouts legden kransen. Vervolgens kreeg het in ruime mate aanwezige publiek de gelegenheid om op persoonlijke wijze eer te bewijzen aan de slachtoffers van oorlogsgeweld in het algemeen die van de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!