Bouwhuiscafé Thema: Energie uit levende planten, hoe werkt het?

Donderdag 1 oktober 2015

Door Hans Menke

Bouwhuiscafé  woensdag 7 oktober Thema: Energie uit levende planten, hoe werkt het?

In het kader van de energietransitie nodigt Architectuurcentrum Bouwhuis  Marjolein Helder van het bedrijf Plant-E uit voor een presentatie over de wijze waarop energie kan worden gegenereerd uit levende planten.

Als onderzoekster aan de Universiteit van Wageningen heeft ze een brandstofcel ontwikkeld – de zogenaamde Plant-Microbiële Brandstofcel – die energie haalt uit de natuurlijke wisselwerking tussen levende plantenwortels en bodembacteriën. In haar onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden heeft ze geconstateerd dat deze brandstofcel al meer Watt per vierkante meter begroeiing oplevert dan bijvoorbeeld de vergisting van biomassa doet. De verwachting is dat dit nog verder kan worden opgehoogd tot wel 3,2 Watt per vierkante meter groen. Als dat lukt, kan een huishouden dat 2800 kWh per jaar gebruikt, geheel van energie worden voorzien.

Hoe dat precies in zijn werk gaat en wat daar meer voor nodig is, zal Marjolein Helder tijdens het Bouwhuiscafé op 7 oktober laten zien.

Bouwhuis wil ook laten zien wat de ruimtelijke impact van deze levende planten zal zijn en in hoeverre het concurrerend is met plaatsing van zonnepanelen.

Onlangs werd het bedrijf Plant-E door het Wereld Economisch Forum benoemd tot Technology Pioneer en behoort nu tot een selectie van ’s werelds meest innovatieve bedrijven. Plant-E is een spin-off bedrijf van de Universiteit van Wageningen en is het enige bedrijf ter wereld dat elektriciteit maakt met levende planten.

Locatie: ACECgebouw, Roggestraat 44, Apeldoorn
Tijd: 20.00 uur
Toegang: gratis

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!