Vintake’s Wijnbuzzz: Dé top 5 wijnen om te drinken terwijl je het Kerstdiner kookt.

Vrijdag 26 december 2014

Door Vintake

“It’s the most wonderfull time of the year!”

Echt niet dus, maak daar maar most stressfull time of the year van. De hele familie op bezoek, ook die ene schoonzus die zich overal mee moet bemoeien. Plus de “lieve” kinderen van je zus, die rond rennen alsof ze aan een Red-Bull-infuus zitten. En niet te vergeten je schoonouders die gewoon even gezellig willen kletsen terwijl jij nog ZO VEEL te doen hebt.

Haal diep adem, pak je kurkentrekker en zorg er in ieder geval voor dat je zelf goed gehydrateerd blijft. Laat je wederhelft maar voor de gasten zorgen. Jij moet even voor jezelf, eeh ik bedoel, het eten zorgen. Er is niets belangrijker dan dan het verzorgen van de kok tijdens het bereiden van het belangrijkste maaltje van het jaar. En daarom heeft Vintake vijf suggesties voor wijnen die dat extra beetje rust in de keuken brengen en als iemand komt kijken heb je ze gewoon voor het koken nodig. Twee vliegen in één klap! Onthoud goed, elk gerecht dat wijn nodig heeft wordt beter als je betere wijn gebruikt. En je staat er niet alleen voor, Vintake is er om je er doorheen te slepen! #wijnopmaat

 

5. Finca de los Arandinos Viero Rioja Blanco / Rioja / Spanje / WIT/ (€11,00)

Hoe ging het ook al weer, eerst de rijst, dan bouillon bijscheppen, uitje erbij. Oh nee eerst het uitje aanfruiten en dan de rijst erbij. Pfff je maakt één keer Risotto en gelijk moet iedereen elk jaar jouw FANTASTISCHE Risotto eten. Gelukkig voor jou moet Risotto ook afgeblust worden en hier kun je beter een geweldige witte wijn voor gebruiken. Je kunt natuurlijk ook Sherry of Vermouth gebruiken om je Risotto mee af te blussen, maar dat drinkt niet echt lekker door. Dus een betere oplossing is een wijn die diezelfde kenmerken bezit. Deze Rioja heeft elf maanden op de “Lie” (het droesem wat na de alcoholische vergisting overblijft) gelegen. Dit zorgt voor een vollere rijkere witte wijn. De druif voor witte Rioja is Viura (100% in deze wijn) deze druif heeft van zichzelf al wat sherry achtige tonen en maakt de wijn daarom ideaal voor Risotto.

 

4. Errazuriz Sauvignon Blanc/Chardonnay 2013 / Colchagua /Chili / WIT / (€ 7,50)

Eigenlijk is het één grote leugen. Zo verkopen ze het elk jaar weer aan je. Iedereen bereidt zijn eigen eten, dat scheelt jou weer tijd in de keuken. Jaja… het is weer zover we gaan gourmetten. De kleine pannetjes worden afgestoft, het verlengsnoer wordt tevoorschijn getoverd. Doen we dit jaar weer pannenkoekenmix? Laten we de kinderen zelf bakken? Ook Sjors, die het altijd weet te presteren helemaal onder de pannenkoekenmix te raken? En wie moet alles voorbereiden dan? Je bent te trots om een standaard gourmetpakket te kopen, dus je knoopt je schort voor en sluit jezelf op in de keuken. Hamburgertjes, varkenslapjes, gemengde groentjes, alles lijkt voor mekaar. Alleen nog iets met kip. Wat dacht je van een marinade….. Kip, tijm, rozemarijn, honing, citroen en witte wijn! (oh gelukkig) Een mooie manier om een twist aan de standaard kip te geven. Beetje fris, beetje zoet en superlekker. Gebruik hier de Errazuriz Chardonnay/Sauvignon Blanc voor. Frisse combinatie van de twee meest bekende druivensoorten. Zuurtje van de Sauvignon, beetje rijpheid van de Chardonnay. Ideaal.

 

3. Quinta do Noval Black Port / Douro / Portugal / PORT / (€ 19,00)

“Zeg schat, zullen we dit jaar weer stoofpeertjes maken?” (NEEEEEEEEEEEE!!! Schreeuw je van binnen.) “Mijn ouders vindt onze stoofpeertjes altijd heerlijk.” (onze stoofpeertjes???) “Tuurlijk schat, we gaan wel weer stoofpeertjes maken.” Maar van binnen weet je al wat dit betekent, twee avonden peertjes schillen, alleen, want de “hulp” moest ineens toch wat anders doen. Maar gelijk hebben ze wel, want deze stoofpeertjes zijn de allerbeste. Het geheim? Niet alleen rode wijn maar ook port gebruiken om de peertjes in te stoven. Ongeveer een halve fles Quinta do Noval Black Port samen met de rode wijn, de kruiden, specerijen en sinaasappels de avond van tevoren al over de peertjes gieten en deze een nacht lang laten marineren. De volgende dag op het vuur zetten en met een lekker glaasje port blijven kijken tot de beste stoofperen van Nederland gaar worden.

 

2. Podere 414 Morellino di Scansano 2012 / Toscane / Italië / ROOD (€ 14,50)

Dit is voor veel thuiskoks een “Mount Everest” (bijna niet te doen, moet je er wel aan beginnen?) Het bereiden van een perfect gelijkmatig gegaarde kalkoen is bijna lastiger dan Quantum Mechanica. Dit is de stress-factor voor veel Kerstkoks. De voorbereiding is te nog wel te doen. Je vraagt je slager de vogel al braadklaar te maken, terwijl je de familie verteld dat je met je eigen handen die ingewanden eruit hebt getrokken. De vulling voorbereiden is gerecht op zich, maar ook dat is te overleven. Dan komt het aanbraden van de kalkoen en het garen in de oven. Sh*t vergeten de kalkoen te wegen, nu weet ik niet hoe lang deze in de oven moet. Hoe warm moest de oven ook al weer? Moest ik olie of boter gebruiken? NEE kinderen, NU EVEN NIET! Papa/Mama is even bezig. Ongemerkt grijp je om je heen voor houvast en je hand vindt die fles Morellino di Scansano van Podere 414. Eindelijk iets wat je kan vertrouwen, dit kan alvast open want die ga je toch wel nodig hebben. Deze prachtige Toscaan zorgt voor de rust en helderheid (voor even dan) en alles zit weer op hetzelfde rijtje. Oven op 175°C, geen boter want dat verbrand en drie uur in de oven is prima. En als de vogel klaar is, een flinke scheut wijn toevoegen aan het braadvocht, een klein klontje boter erbij en je hebt ook nog eens een heerlijke saus.

 

1. Cluver & Schaal Syrah Reserve 2013 / Elgin / Zuid Afrika / ROOD /(€ 10,00)

Natuurlijk moet er ook een wildstoof gemaakt worden. Of Boeuf Bourguignon. Of Coq au Vin. Maar er MOET en ZAL gestoofd worden! Je hebt niet voor niets die peperdure gietijzeren pan gekocht. Eigenlijk veel te groot voor je gezin, maar met al deze extra eters kan die eindelijk uit de kelderkast gehaald worden. Het vlees ligt al sinds gisteravond in de marinade en nu is het wel tijd om de stoof aan te zetten. Tja en dat moet eigenlijk wel in de ochtend en dat zorgt wel voor een moraalconflict. 10.00 uur ’s ochtends is wel vroeg om al aan de wijn te gaan, maar de stress heeft nu al toegeslagen. Geen zorgen ook daar denken we aan. Gebruik de wijn in de ochtend voor het vlees en in de middag als je de stoof aan het afmaken bent heeft de wijn zoveel lucht gehad dat deze helemaal perfect is om zelf te “proeven” (drinken). Prachtige kruidigheid, dezelfde kruiden die in stoof lekker zijn. Het concentraat van een nieuwe wereldwijn met en duidelijke klassieke stempel.

 

Vintake. Wat is dat?

Vintake vindt precies de juiste wijn die bij u past en doet dit vanuit een op maat gemaakt klantprofiel. Doel is om uw wijnplezier te verhogen met wijnen van betere kwaliteit. Wij werken zonder vast assortiment, gaan selectief op zoek bij specialisten en vinden zo de juiste wijn, voor de juiste plaats, uiteraard voor de juiste prijs. Onze voorliefde voor wijnen met karakter, kwaliteit en exclusiviteit schijnt door in de keuzes die wij voor u maken.

Van het dagelijkse glaasje tot de meest zeldzame wijnen. Iedere wijnliefhebber is bij Vintake aan het juiste adres!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kerst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!