Slurpen, spugen en keuren in Sociëteit Apeldoorn
Door Redactie
Met tassen vol flessen wijn komen verschillende bezoekers naar het event Wijn of Azijn in de hoop dat er tussen hun kelderschatten een mooi pareltje schuilt. De taxatie wordt gedaan door de sommeliers van Vintake. Het is een taxatieavond á la Tussen Kunst en Kitsch, maar dan met flessen wijn. Willem en Cora Kersten komen met acht flessen wijn, Cora zegt daarover: ,,Er zitten een paar flessen bij die we kregen van een vriend bij zijn overlijden. Dat is voor ons heel bijzonder. We zullen de wijn niet nuttigen, het aandenken is ons te dierbaar. Wel leuk om te horen of het iets bijzonders is.”
Keuren en oordelen
Sommelier Olaf van de Berg geeft aan dat het etiket en de kurk al veel zeggen over de kwaliteit. Turend en keurend zegt hij: ,,Deze St. Emilion uit 1973 is overrijp, dan smaakt de wijn oud en zuur. En je ziet ook dat hier al flink wat wijn is verdampt. Dat heeft met de kwaliteit van de kurk te maken. Maar deze Garrafeira een typisch Portugese wijn waarvan de fles met een lakzegel is afgesloten, is een pareltje.” De andere flessen krijgen helaas het predikaat ‘azijn’. Willem Kersten: ,,Ik hou van een goed glas wijn en dit is een heel mooie gelegenheid om meer te weten te komen over deze flessen die we al zo lang bewaren. En gewoon ook vooral leuk.”
De invloed van Napoleon
Ook Marja en Ronald Berkhof hadden verschillende flessen bij zich. Enkele zoete wijnen en een mooie Bordeaux. Sommelier Freek Zegwaard tuurt met een zaklamp naar de gegevens op de het etiket. ,,Ik denk dat we hier een mooie wijn te pakken hebben. Een Chateau Margaux, een van de allerbeste huizen ter wereld. De betere jaren van deze wijn, kosten de consument al gauw een slordige 700 tot 1000 euro. En met Bordeaux is iets speciaals aan de hand. In 1855 is onder het bewind van Napoleon een classificatie in het leven geroepen voor Bordeauxwijnen en specifiek voor die uit de Haute Medoc. Er zijn toen vijf klasses bepaald en in de eerste klassen zitten maar vijf wijnen. Chateau Margaux zit in een van de vijf klassen.” Dat belooft wat en het echtpaar kijkt verwachtingsvol als het oordeel valt. Zegwaard: ,,Helaas deze wijn is van een minder wijnjaar, namelijk 1974. In dit geval schat ik de waarde in op ongeveer 70 euro.” Berkhof is tevreden: ,,Volgens mij kreeg ik de fles bij mijn afstuderen van mijn schoonvader. Hij zat in de horeca. Leuk, toch?”
Advies
Naast het taxeren van de wijn, volgt ook een advies hoe de pareltjes te behandelen. Nog bewaren, direct nuttigen en wel of niet bij het eten. En voor de flessen ‘azijn’ zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden: terug in de kelder, of in de gootsteen. De gasten hebben vele vragen over hun wijnschatten, maar ook over wijn in het algemeen.
Geslaagd
Al met al een geslaagd Wijn of Azijn event in de Sociëteit Apeldoorn. Coert Munk en Pascalle Vlessert van de Sociëteit kijken tevreden terug op deze avond. Vlessert: ,,We zijn blij dat we in de maand maart al zoveel activiteiten hebben. We groeien er echt naar toe om na de opknapbeurt naar buiten te treden.” Munk: ,,Er zijn mooie plannen en die willen ze in de praktijk brengen. We hebben er vertrouwen in dat we een mooie aanvulling zijn op de netwerken die er al zijn.”
REACTIES