Vakantieparken bij bosbrand op zichzelf aangewezen

Woensdag 9 augustus 2017

Door Daniel van Harmelen

MAX

Vakantieparken die bedreigd worden door een bosbrand, moeten zelf het park zien te ontruimen. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) vindt dat niet meer dan logisch. ,,Wij zijn de brand aan het blussen, we hebben geen tijd en/of capaciteit om hele parken te ontruimen”.
Leo van Ruiven, teamleider risicobeheer van de (VNOG), benadrukt het nog maar eens. ,,We zijn bezig met de brand. Logisch, natuurlijk. Maar vakantieparken moeten wel beseffen dat zij, als het op een evacuatie aankomt, op zichzelf aangewezen zijn. Dat besef begint steeds meer te komen, gelukkig”. Daarbij dient men te beschikken over een ontruimingsplan.

,,We moeten de verwachtingen managen. Parken moeten weten waar ze aan toe zijn”, vervolgt Constatijn Kok, adviseur Natuurlijke Omgeving en het aanspreekpunt voor vakantieparken. Het blijkt een uitdaging om een park volledig te ontruimen als de vlammenzee al onderweg is, nog los van de overlast van rook die kan ontstaan. Bij een pilot oefening een aantal jaren geleden in Emst ging het bepaald niet vlot, weten van Ruiven en Kok.
Evacuatie duurde uren ,,Dat duurde toen uren. We liepen tegen hele simpele dingen aan. Kinderen die nog in het zwembad lagen moesten pappa en mamma eerst vinden. Lege tenten/caravans/huisjes waren niet gemarkeerd, waardoor ze dubbel werden doorzocht. Er stond een file, en de megafoon zet op een zeker moment met lege batterijen”, vertelt Van Ruiven. De evacuatie heeft volgens Kok en Van Ruiven erg lang geduurd. Inmiddels behoort deze recreatieondernemer tot de top van de natuurbrandbewuste recreatieondernemer van de VNOG.

Inmiddels zijn onder andere uit die proef wel lessen getrokken. ,,Personeel dient nu geïnformeerd (opgeleid) te zijn om te kunnen handelen in zo’n situatie. Er is maar weinig tijd, mensen moeten zo snel mogelijk weg kunnen. In samenwerking met brancheorganisatie Recron worden vakantieparken nu geïnformeerd over wat er moet gebeuren als een bosbrand nadert. ,,Het helpt al als bij binnenkomst van het park informatie wordt verstrekt over een mogelijke evacuatie. Dat scheelt al een hoop”.

Preventie

Er vindt niet alleen overleg plaats met de Recron. Elke natuurbrandbrand wordt uitvoerig besproken in een breed overleg, waar naast de VNOG ook gemeentes en natuurbeheerders aanschuiven. Ook met Tennet, Prorail en Rijkswaterstaat zijn partijen waar we regelmatig overleg mee voeren. Doel is om onbeheersbare natuurbranden te voorkomen. In overleg wordt gekeken hoe we met natuurlijke aanpassingen van vegetatie mogelijke branden klein kunnen houden ,,Zo hebben we tegenwoordig vakken gemaakt, door bijvoorbeeld begroeiing te planten die niet brandt. Loofbomen branden veel minder snel dan naaldbomen. Zo kun je de natuur behouden. Zo’n vak kan volledig uitbranden, maar het blijft dan bij dat ene vak”.
De ervaring leert dat grote landelijke recreatieparken de adviezen van Kok wat minder snel opvolgen dat de kleinschalige familiebedrijven. Het gaat daar vaak over meerdere schijven en strategische managers hebben andere doelen, bijvoorbeeld winst maken. De kleinere ondernemingen, ,,Die weten vaak dat hun bedrijf overgaat binnen de familie, en vinden het dan ook logischer dat geïnvesteerd wordt voor de lange termijn.

Wat kunt u doen

Maar wat kunnen vakantievierders zelf doen, mochten zij ineens halsoverkop weg moeten voor een bosbrand? ,,Heel simpel: Laat de caravan staan. We hoeven maar één geschaarde caravan te hebben, en dat is in de haast en consternatie zo gebeurd, en het hele park zit op slot. Daarnaast: Volg de instructies van de BHV’ers en hulpdiensten, die weten wat er moet gebeuren”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!