1-2’tje: ‘Wees creatief met leegstand’

Donderdag 9 november 2023

Door Bart Lauw

Beste Peter, 

Lekker aan het genieten in Turkije? Gisteren liep ik door het steegje naast mijn huis op de Hoofdstraat en ik werd er bijna aangereden door een asociaal rijdend busje dat pakketjes aan het afleveren was bij diverse afleveradressen, alwaar pakketjes kunnen worden opgehaald. De feestdagen komen er weer aan, pakketjes worden dan in overvloed geleverd. De tijd van de december gezelligheid staat weer voor de deur, al dan niet geforceerd.

Nog niet zo heel lang geleden kon je in deze tijd over de hoofden lopen op de Hoofdstraat. Er werd in november al inkopen gedaan voor de sfeervolle feestmaand. Het vermaledijde online winkelen heeft dit mijns inziens de nek omgedraaid. Veel leegstand is het gevolg. 

Amice Peter, deze column is meer het uitspreken van een wens. Ik kom regelmatig in Oost-Europa en daar is veel minder leegstand dan in NL. Ok, de shopbeleving wordt daar nog intens beleefd, shoppingmalls zijn het doel van een dagje uit en het is in die winkelcentra continu druk. Een pand dat leegstaat wordt er binnen een dag opgevuld, hetzij met een kunstgalerie en ateliertje, hetzij met een pop-up store of door een creatief horeca-concept. 

Ik zou zó graag willen dat bovenstaande hier ook gebeurt. Ik liep in een van mijn binnenstadrondjes langs alle winkels en schrok echt bij de constatering hoeveel er leeg staat. Tegelijkertijd hoor ik van veel mensen uit de culturele sector dat ze ernstig op zoek zijn naar een plek om kunstwerken op te hangen en mensen kennis te laten maken met hun creatieve skills. Het centrum als een laagdrempelig en, door fraaie kunstwerken in etalages, 24/7 aantrekkelijk stadsmuseum.

Andere pandjes die leegstaan kan je vullen met originele pop-up shops. Een goed voorbeeld is de winkel van Patricia Wijsma. Zij zat enkele maanden geleden op de Beekstraat met haar originele Sjiek-de-Friemel schoenen en accessoires. Een zeer succesvol en sfeervol pop-upconcept. Haar creatieve en spontane ondernemerschap hield leegstand in de straat tegen. Nu zit WortelWoods Wonen daar met een leuke winkel en is Patricia nog zoekende naar een nieuwe locatie, terwijl er zoveel leeg staat. Laat haar meteen een van die centrumpandjes opvullen, zonder onnodige regelzifterij. 

Zo ken ik ook iemand die in een tijdelijke pop-upstore soepen wil verkopen en deze aan passanten wil aanbieden en hen leren te bereiden. Was een heel leuk concept, maar bestemmingsplangeneuzel hield het tegen. 

Kortom, wees creatief met leegstand, want ik ben er zeker van dat leegstand tonen en uitstralen ook leegstand in stand houden is. Gebruik tijdelijk aangeklede etalages op zijn minst actief en creatief. Het zal gegarandeerd zorgen voor meer dynamiek en reuring en een toename van winkelend publiek. In de kleine uurtjes permanent mooie led-verlichting op de kunstzinnige etalages en je krijgt nachtelijke centrummusea. 

Peter, zie jij het ook zo voor je dat, naast bovenstaande, Blurring wordt toegestaan, dus een wijntje of sapje met een hapje aangeboden wordt bij het shoppen. Gegarandeerd dat de leegstand zo wordt tegengegaan, het winkelen een boost krijgt en we op termijn weer over de hoofden kunnen lopen, vooral op de koopavond en zaterdag met de feestelijke maand voor de deur. En met een bruisend centrum hebben meteen de vermaledijde pakketbusjes spoedig hun laatste ritje gereden. 

Beste Peter, heel veel plezier in Turkije deze week en kijk daar eens naar de leegstand in de Turkse binnenstad, een wereld van verschil. 

Görüşürüz, Bart

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!