Puinhoop en drugsdealers bij Centraal Beheergebouw

Dinsdag 12 september 2023

Door Gerrit Steenbergen

Onbedoeld gaat Apeldoorn een moderne stad worden met behulp van Certitudo de eigenaar van het Centraal Beheergebouw. Drugsdealers lopen in en uit en verkopen hun handel in o.a. het Amaliapark, zo krijgen we onze grootstedelijke uitstraling gratis.

Onbetaalbaar

In 2007 heeft Achmea het pand verkocht, omdat het als kantoor ongeschikt was en onbetaalbaar in energie en onderhoud. Het is vervolgens in handen gekomen van projectontwikkelaars. In de afgelopen periode is het meerdere keren over gegaan in andere handen. Al deze partijen hebben geen kans gezien om met een haalbaar (lees voor hun winstgevend) plan te komen.

Sinds 2015 Is Certitudo de eigenaar. Met deze partij voert de gemeente ook al jaren bestuurlijk en ambtelijk overleg over de herontwikkeling zonder succes.

Markt verslechtert

Op dit moment zijn de marktomstandigheden in de vastgoedmarkt nog verder verslechtert, de rente is gestegen, de bouwkosten zijn enorm gestegen, de verkoopkansen voor woningen stagneren. Vrijdag 23 augustus is een bedrijfsonderdeel van Certitudo in surseance van betaling gegaan, dit zou wel eens een vooraankondiging van een breder faillissement kunnen zijn. Samenvattend kunnen we gerust de conclusie trekken, dat op de een op andere manier behouden van het Centraal Beheergebouw niet zal plaatsvinden door de eigenaar Certitudo. Wanneer je iets dergelijks niet in 10 jaar voor elkaar krijgt dan gaat het in 20 jaar ook niet slagen.

Geruchtenstroom

Aangezien de projectontwikkelaar er niet in slaagt het project, voor hun winstgevend, tot een succes te brengen, hebben ze de overheid (gemeente) nodig. De samenleving moet dus financieel bijpassen. In de geruchtenstroom is inmiddels van alles langsgekomen. Hierbij is in gemeentekringen ook het bedrag van 3 miljoen genoemd als oplossing.

Drugshol

Omdat ook hier geen vaart in zit heeft Certitudo haar strategie nog verder gewijzigd, ze laten het pand nu in hoog tempo verloederen en tot drugshol verworden om de gemeente verder financieel onder druk te zetten. Het kan overigens ook zijn dat ze gewoon op zwart zaad zitten. De gemeente is niet de eigenaar van het pand en heeft dan ook geen enkele verantwoordelijkheid voor deze rotzooi. Burgers verwachten wel dat de gemeente iets doet, maar de werkelijkheid is dat ze daarvoor zeer beperkt is toegerust. Een goede zelfanalyse van de gemeentelijke positie is dan ook nodig om te voorkomen dat we gechanteerd worden en financieel het ‘schip’ in gaan.

De gemeente heeft wel een taak op het gebied van cultureel erfgoed

Cultureel erfgoed

Zowel de gemeente als lobby groepjes wijzen op het belang van het Centraal Beheergebouw als cultureel erfgoed en komen dan tot de conclusie dat het pand gehandhaafd moet worden, maar is dat wel zo. Het pand staat al 10 jaar leeg en we missen er niets aan. Het is als experiment gebouwd, met een beoogde levensduur van 25 jaar. Dit betekent dat handhaven van het pand als cultureel erfgoed feitelijk onmogelijk is, want, zelfs als we het nieuw bouwen is het na 25 jaar weer verrot. Ook het onderliggende idee van de kantoortuin is mislukt. Iets in stand houden wat bij aanvang al bedoeld was als semi-tijdelijk is op zijn minst geschiedvervalsing.

Slopen en bouwen

De culturele kern van het gebouw is het tijdgebonden “experimentele” gedachtegoed. Dat heet in goed Nederlands ‘’immaterieel erfgoed’’. Slopen en iets nieuws experimenteels laten bouwen door een jonge architect, zou prima recht doen aan de immaterieel erfgoed gedachte. Past ook heel goed bij het Apeldoorns DNA, veel slopen en nieuw bouwen. Experimenteel betekent nu in het huidige tijdsgewricht uitermate duurzaam. Bijvoorbeeld modulair en in hout, modulair is eigenlijk de eigentijdse architectonische opvolger van het structuralisme en houtbouw is typisch iets voor de Veluwe. Daarnaast een module afbreken en verplaatsen naar het Openluchtmuseum te Arnhem, inclusief sansevieria.

Hardere aanpak

Openbare orde en veiligheid is een primaire taak van de gemeente, deze wordt hier schromelijk verwaarloosd. Illegale bewoning en drugs dealen moeten worden aangepakt. Alle handhavingsmiddelen moeten worden ingezet. De kosten hiervan moet worden waar mogelijk worden doorbelast aan Certitudo. Wanneer het hek kapot is meteen laten maken en rekening naar de eigenaar. Dagelijkse en vooral nachtelijke controle is noodzaak. Eisen dat er permanent nachtwakers zijn.

Alle overleg van stedenbouw met de eigenaar heeft tot niets geleid. Kortom, een grote hoeveelheid publieke middelen is verspild. Dit weet je nooit van tevoren, dat hoort erbij. Inmiddels weten we wel dat we hier geen tijd meer aan moeten besteden.

Renovatie en behoud

Binnen de gemeente wordt er nagedacht over de renovatie en behoud van het pand. Daarnaast speelt dan meteen de vraag hoeveel we dan zouden moeten bijbetalen. Centraal Beheer is een totale bleeder, iedereen die hierbij betrokken is weet dat. Procesmatig gaat zoiets net als bij alle uitzonderlijke projecten, eerst gaan we er voor 3 miljoen in en dan komen er iedere keer tegenvallers en gaat het 30 miljoen kosten. Vervuilde grond, betonrot, noem maar op.

Verder zullen er aanzienlijke jaarlijkse structurele kosten zijn, waar we nog niet eens een beeld bij hebben.

Laten rotten

Centraal Beheer staat in een uithoek van de stad, mits goed gecontroleerd en afgesloten kunnen we het gerust nog 10 jaar laten rotten. We moeten er alleen voor zorgen dat het hermetisch afgesloten blijft. Dit is eigenlijk de enige overheidstaak die er over blijft.

Daarnaast zou een faillissement van de eigenaar ook prima zijn, bij veiling zal de koopprijs laag zijn. Dit zou het enige juiste moment voor de gemeente zijn om nog in actie te komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!