Vitrines Witteveen uit straatbeeld Hoofdstraat

Maandag 2 januari 2012

Door Randy Gasper

Richard Korthuis

Even paniek. De bijzondere vitrines van Witteveen leken even uit het straatbeeld van onze Hoofdstraat te verdwijnen. Alweer een stuk nostalgie weg?

Gelukkig was de paniek van korte duur. Er bestaat namelijk in Apeldoorn een stichting die zich ontfermt over dergelijke monumenten. Op de site van Stichting Apeldoornse Monumenten – die vanaf 2012 geen subsidie meer krijgt van onze gemeente – was te achterhalen dat deze naoorlogse vitrines slechts verplaatst worden.

Op de vitrines zitten in beeld gehouwen en geschilderde kunstwerken. Ze zijn er tijdens een verbouwing van Witteveen geplaatst in de jaren ’60. Het pand zelf komt nog uit de 19e eeuw. Momenteel verbouwt Witteveen weer en moeten de vitrines plaatsmaken voor uitbreiding. De vitrines verhuizen naar de entree van de Oranjerie aan de kant van de Mariastraat.

De winkeliersvereniging van de Oranjerie wilde de vitrines – die genomineerd zijn om opgenomen te worden op de Monumentenlijst – overigens niet binnen hebben? Waarom niet? Onpraktisch of lelijk? Wat vindt u er eigenlijk van? En wie heeft de vitrines ooit ontworpen?

Roept u maar! U kunt ze in elk geval nog lang bekijken!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Hoofdstraat Apeldoorn Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!