Achterhoedegevecht van stadsdichter Aad die ook door Antwerpen is ontdekt

Woensdag 20 september 2017

Door David Levie

Gerard Oltmans

Aad van der Waal is niet alleen stadsdichter van Apeldoorn, hij is ook (lees: vooral) theatermaker. Komende zondagmiddag (24 september) presenteert hij in de foyer van Gigant zijn nieuwste dichtbundel ’Achterhoedegevechten van een trendontduiker’. Hij laat zich vergezellen door jonge acteurs uit zijn stal van Theater Merlijn en dat levert steevast boeiend poëzietheater op.

De gedichten van Van der Waal gaan ook nog eens de landsgrenzen over. Antwerpen heeft hem ontdekt en dat resulteert op 8 oktober in een optreden tijdens een muziekfestival op balkons in een Jugendstil-wijk. Geheel in stijl levert de Apeldoornse stadsdichter ook aan de boorden van de Schelde verse gedichten die op maat zijn gesneden en daardoor perfect passen bij het muziekfestival.

Maar eerst is Gigant aan de beurt. Zondagmiddag tussen 16 en 17 uur met na afloop een glas mousserende wijn en de bundel die liefhebbers tegen de prijs van 15 euro kunnen kopen. De toegang bedraagt 5 euro.

Wie een geldige Museumjaarkaart bezit en/of lid is van CODA kan op donderdag 28 september vanaf 14 uur gratis terecht in het museum waar directeur Carin Reinders haar licht over de expositie CODA Paper Art laat schijnen. Die kunstmanifestatie geeft de stadsdichter kennelijk hevig geïnspireerd hetgeen blijkt uit de 21 gedichten die hij daarover heeft gemaakt. Een aantal daarvan zal hij voordragen. Ook zijn er dan ansichten te koop van de kunstwerken die van een gedicht zijn voorzien. Aanmelden is dringend gewenst. Dat kan via de site van CODA.

Rest nog te vermelden dat ook instanties die bij mantelzorg in Apeldoorn betrokken de stadsdichter hebben ontdekt. Van der Waal heeft een opdracht gekregen voor een gedicht van de Dag van de Mantelzorg in november.

Fata Morgana 

Haast alles heeft hij achter moeten laten
in puin en as, in bloed en in het graf
in een geheugen vol met kogelgaten
Haast alles nam het noodlot van hem af 

Hij vluchtte barrevoets door het woestijnzand
geen halve tel van angst en pijn verlost
Ontmoediging vrat aan de laatste weerstand
En honger was er dagelijkse kost 

Het enige dat hij heeft meegenomen
was voedsel voor een gloedvol visioen
Een trillende oase vol van dromen
van vrede, troost en van weldadig groen 

Maar wat brengt deze laatste hoop de mens
als die te pletter slaat op onze grens? 

© Aad van der Waal

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!