Apeldoornse musicus Chris Stellaard komt binnenkort met eerste album

Zaterdag 16 oktober 2021

Door Ben Eggermont

Tijdens de coronapandemie, met zijn vele beperkingen, richtte musicus Chris Stellaard zich op wat nog wel mogelijk was. Het geven van muzieklessen ging gewoon door. Nu niet meer bij elkaar, maar met de mogelijkheden van deze tijd ‘gewoon’ online. Daarentegen konden de repetities van zijn orkest en koren niet meer doorgaan. Dit alles opende overigens wel nieuwe perspectieven.

Wat zijn terugkijkend je ervaringen van het afgelopen jaar?

“Het aparte is eigenlijk dat ik door corona feitelijk fulltime muzikant geworden ben. Ik heb vroeger een gallery gehad waar kunst en cultuur samenkwamen. Vlak voor corona was ik al bezig met de muziekschool Ritmiek Dans en Muziek om les te gaan geven. Er stonden al allerhande projecten uit en corona heeft dat allemaal een zetje gegeven. Alles wat ik niet aan muziek deed, heb ik terzijde geschoven om me fulltime op de muziek te kunnen richten. Ik ben online les gaan geven. Bij Ritmiek heb ik een Kerst- en een Popsingle sing-a-long gemaakt. Ik ben ook kerkorganist/pianist en dat ging allemaal door met online diensten in verschillende kerken. Maar alles bij elkaar was het wel overleven. Ook heb ik veel geleerd over het online lesgeven en muziek maken. Je mist daarbij wel de gezelligheid van publiek, uiteindelijk is er niets mooiers dan het spelen voor publiek en muziek maken met je leerlingen. Ik verwacht wel dat de beperkingen spoedig zullen verdwijnen.”

Wat zijn de post-corona plannen?

“Ik geloof in mijn eigen verhaal en dat ik ook echt iets te vertellen heb met mijn muziek. Zoals met het RSO (Ritmiek Speci Orkest). Hoe mooi is het om een orkest te hebben met mensen met een beperking en om ze gewoon te laten ‘shinen’. Het idee bestaat al heel lang, maar door corona zijn alle plannen stilgelegd. Onlangs zijn de repetities weer gestart met een kleine groep. We willen de komende 2 jaar groeien naar 2 orkesten, in Apeldoorn en in de regio Arnhem. Vandaaruit laten zien dat mensen met een beperking veel meer in hun mars hebben. Ik wil er geen show à la de Josti band van maken, wat ook heel knap is, maar puur gaan voor de muziek en de mens.

We gaan beginnen in Apeldoorn en we hebben nog een locatie in Wageningen. Nu druk bezig met het werven van spelers met als droom een concert te gaan geven in de tuinen van het Loo, maar dat moeten we nog wel zien te regelen. Met voetbalvereniging Vitesse zijn er gesprekken over een optreden in de Gelredome bij een opening van een seizoen. Je moet altijd groot dromen. We willen zo groeien naar meerdere orkesten van zo’n 25 man. Heel behapbaar. Met veel tijd, geduld en herhaling kun je veel bereiken.”

Binnenkort ga je een eigen CD uitbrengen, hoe is dat tot stand gekomen?

“Eigenlijk komt dat ook door corona. Ik zag een zomer voor me van 3 maanden heel zielig in mijn tuintje zitten en dat ik dan niets meer te doen had. Het pakte anders uit, ik heb namelijk een muziek computerprogramma aangeschaft. Ik wilde proberen of ik van bekende stukken, van onder andere Bach, eigen gekleurde arrangementen kon maken. Uiteindelijk ben ik dik een jaar verder en komt de CD deze komende maand, oktober of november, uit. Het oorspronkelijke idee heb ik helemaal los gelaten. Dat komt door de online editie van ‘Licht op herinnering 2020’, waarvoor ik muziek heb geschreven. Dat inspireerde voor nog meer eigen werk. Zo zijn er veel eigen nummers ontstaan met allemaal een eigen verhaal. Ik heb stukjes geschreven voor mijn 2 dochters, voor mijn vrouw. Als mensen het hoorden konden ze de karakters erin terugvinden. Ik kwam in contact met Niels Verhoek van NLS Recording Studio, samen met hem hebben we in de studio alle arrangementen uitgewerkt en verrijkt met mooie samples.

Er zitten een paar live opnames met zang, viool en dwarsfluit bij. Het is een CD geworden met een speelduur van 3 kwartier. Deze maand nog druk bezig met PR en dergelijke. Op deze manier wil ik mijn verhaal vertellen. In de maand november is er in de Jachtlaan kerk altijd een herfstmarkt. Het muzikale programma voor die dag verzorg ik deels. Een mooie gelegenheid om de CD onder de aandacht te brengen. Alle plannen zijn nog in voorbereiding. Na dit project wil ik samen met andere muziekvrienden een luister CD gaan maken. De voorbereidingen zijn begonnen met het selecteren van de liedjes en we gaan echt proberen er een geheel eigen kleur aan te geven. Dat album moet in de loop van volgend jaar uitkomen.”

Wie is Chris eigenlijk, hoe ben je gekomen tot waar je nu staat?

“Volgend jaar, 2022, zit ik zo’n 40 jaar in het vak. Toen ik 6 of 7 jaar oud was kreeg ik mijn 1e pianoles. Daarna van mijn pianolerares veel stijlen geleerd uit het klassieke repertoire. Eigenlijk wilde ik naar het conservatorium, maar dat is er destijds niet van gekomen. Ik heb me altijd, naast mijn werk, bezig gehouden met muziek. Heel langzaamaan is het van een hobby mijn vak geworden en sinds vorig jaar dus bezig als fulltime muzikant. Ooit zat ik met mijn vader op tv te kijken naar een concert in De Doelen en vroeg hij wat ik nou echt wilde worden. Ik zei: “Op die vleugel en dat podium wil ik later spelen!” Dat is ook hoe het is gegaan. Dan denk je als jochie dat je er bent, maar dan begint het eigenlijk pas. Hoe leuk is dat.”

Hoe beleef je als Rotterdammer het culturele klimaat in Apeldoorn?

“Ik vind dat lastig. Ik ben nog niet een echte deelnemer aan het culturele leven, ik ben meer een soort zwerver. Wel ben ik er nieuwsgierig naar. Nu speel ik bijvoorbeeld veel bij uitvaarten, 1 van de meest mooie dingen om te doen. Je moet goed voelen welke sfeer er heerst. De ene keer is het met een stuk van Cesar Franck en de andere keer gewoon een Psalm. Je doet echt iets betekenisvol. ”

Hoe is Ritmiek eigenlijk tot stand gekomen?  

“Ritmiek is 10 jaar geleden begonnen in Doorwerth als pianolespraktijk en is uiteindelijk doorgegroeid naar een particuliere muziek- en dansschool. Op 7 locaties wordt er les gegeven door zelfstandige docenten, onder andere in Arnhem en Apeldoorn. Dat allemaal zonder gemeentelijke subsidies.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!