Help de bevolking van Oekraïne

Augustus/september expositie in Galerie H10 nader bekeken

Vrijdag 8 augustus 2014

Door Ben Eggermont

© Galerie H10

Nu de expositie van Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt in galerie H10 is ingericht heb ik de tijd genomen om de kunstwerken eens wat nauwkeuriger te bekijken en mijn indrukken op te schrijven.

Bij binnenkomst zie je direct links aan de wand twee caleidoscopische explosies in kleur en vorm met een voor mij verrassende dynamiek. De titels van deze werken zijn daarmee voor mij geheel in overeenstemming.

Iets verderop hangen 6 landschapsschilderijen in acryl en aquarel met een mooie balans tussen expressie en realisme en een sprekend kleurgebruik. Voor mij springen ‘Onweer boven Mandjeswaard’ en ‘Bomengroep Canta Perdric’ er echt uit. Bij het eerste werk voel je als het ware de dreiging, en bij de bomengroep zou je willen gaan zitten om de omgeving in je op te nemen.

Twee stappen verder sta je oog in oog met ‘De Violist’ een werk dat bij mij associaties oproept aan Chagall. De violist staat voor mij symbool voor alle muziek en drager van een veelheid aan emoties variërend van droefheid tot uitbundige blijdschap.

Links in de galerie vind je naast de ingetogen gewassen tekening van een Zuid-Frans winterlandschap, een achttal abstracte schilderijen. Zoekend naar een overkoepelende thematiek in de werken is dat voor mij het weergeven van een al dan niet gespannen evenwicht tussen tegenstellingen.

De objecten van keramiek van Henny vind je verspreid door de galerie, de meeste werken hebben de uitdrukking van symbolen en riten ontleend aan de Joodse traditie, fraai weergegeven in een verscheidenheid van vormen en ingetogen kleurgebruik.

Let wel, het bovenstaande is slechts een weergave van mijn indrukken en geen kunstkritische verhandeling, maar wellicht prikkelt het jou om zelf te gaan kijken. Op 31 augustus is de galerie weer geopend van 13:00 uur tot 17:00 uur. Deze middag is er ook een optreden van een gelegenheidsduo met klezmer muziek op fluit en piano.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?